Foto: Pixabay // ilustracija

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane “Srpskog telegrafa” i “Informera” kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je navelo da su grubo prekršene zakonske i etičke norme i zatražilo sankcije. Savet za štampu ocenjuje da je u pitanju ozbiljna povreda Kodeksa novinara, kao da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

Na naslovnim stranama “Srpskog telegrafa” i “Informera” objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je za UNS da će Ministarstvo kulture zbog naslovnih strana tih listova, koje zaslužuju osudu, podneti prijave tužilaštvu.

Kazao je da one ne mogu biti opravdane interesom javnosti i da su nedopustive u osetljivoj situaciji.

UNS je podsetio da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se “opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja”, a Kodeksom novinara Srbije da je novinar “dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina”.

Savet za štampu: Slučaj za tužilaštvo

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

“Reč je i o ozbiljnoj povredi Kodeksa. Novinari su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve, a naročito dece. Detalji su objavljeni bez ikakvog obzira prema devojčici i to je svakako skandalozno”, kazala je Novaković za agenciju Beta.

Novaković je podsetila Savet za štampu ne može da reaguje dok slučaj ne bude prijavljen i dodala da se nada da će prijava brzo stići.

“Reagovali smo prošle nedelje na objavljivanje fotografija žrtve, i mislili smo da je to najgore što može da se dogodi”, rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će Ministarstvo kulture i informisanja uzeti u obzir takvo pisanje novina prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, ona je kazala da je, i do sada, Ministarstvo uzimalo u obzir presude Saveta za štampu i da sredstva nije dodeljivalo medijima koji su kršili Kodeks.

“Ali ostaju gradovi, pokrajine, opštine i 150 lokalnih samouprava koje daju novac takvim medijima”, istakla je Novaković.

NUNS: Grubo prekršene zakonske i etičke norme

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

U saopštenju, NUNS je pozivao nadležno tužilaštvo da protiv tih listova preduzme odgovarajuće sankcije jer su “najgrublje” prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima kojim se nalaže da se “opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja”.

Udruženje je podsetilo da su tim tekstovima novina, “poznatih po upornom nepoštovanju novinarske etike”, grubo prekršili i Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Pozvali su i Ministarstvo kulture i informisanja da javno osudi sramnu uređivačku politiku tih novina i u skladu sa svojim nadležnostima podnese prijave tužilaštvu zbog skandaloznog kršenja zakona.

KOMENTARIŠI