Međunarodna likovna kolonija Veliko Gradište & Beograd – 27.09. i 01.10.

Međunarodna likovna kolonija Veliko Gradište & Beograd – 27.09. i 01.10.

Opština Veliko Gradište, Udruženje ”Focus Euopa for south-east Europe” i JU Narodni muzej Veliko Gradište, organizuju trodelnu Međunarodnu likovnu koloniju – Artefakt 4, Lice Evrope i Prošlost za budućnost, koja se, od 19. septembra do 4. oktobra, održava u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru. Koloniju prate i dve likovne izložbe – u Velikom Gradištu i Beogradu.

Otvaranje izložbe Međunarodne likovne kolonije ”Opština Veliko Gradište – Lice Evrope”, biće upriličeo u petak 27. septembra, sa početkom u 14,00 sati, u opštinskom zdanju (Žitni trg 1, prvi sprat), uz prigodan umetnički program. Zgradu opštine već krase, trajno postavljena, brojna umetnička dela nastala na prethodnim kolonijama.

Međunarodna izložba ”Umetnost bez granica” u Ruskom domu u Beogradu biće otvorena u utorak 1. oktobra, sa početkom u 17,30 sati, a gostima će se obratiti predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, i predsednica Udruženja, Snežana Milošević. Svečanosti će prisustvovati i ambasadori zemalja učesnika likovne kolonije. Gosti će imati priliku da, pored reprezentativnih likovnih ostvarenja, uživaju u nesvakidašnjem koncertu požarevačkih umetnika.

Učesnici kolonije su 87 likovnih stvaraoca iz 21 zemlje – Alžira, Australije, Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Hrvatske, Holandije, Izraela, Iraka, Kine, Kanade, Litvanije, Makedonije, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Tunisa, Turske i Ukrajine.

Veliko Gradište je grad turizma i sporta, ali i umetnosti te preferira da bude prepoznatljiv i na kulturnoj karti Srbije i šire. Svoju inspiraciju slikovitim okruženjem Srebrnog jezera već godinama nalaze brojni likovni stvaraoci koji su ovom gradu ostavili svoj jedinstveni pečat.

KOMENTARIŠI