Mesec “Frankofonije” obeležen i u Požarevcu

Mesec “Frankofonije” obeležen i u Požarevcu

Učenje francuskog jezika u Srbiji dobro napreduje, više od 100.000 đaka uči taj jezik, a mart - mesec Frankofonije obeležen je u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Požarevcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Valjevu, Kuršumliji i u mnogim drugim gradovima, izjavila je danas ambasadorka Francuske Kristin Moro.

“U vašim gradovima, školama, na fakultetima ili kulturnim centrima, učinili ste da se ori od frankofonije, u slici, muzici, ili pak u debati”, rekla je Moro na prijemu povodom obeležavanja završetka meseca Frankofonije.

Ove godine, istakla je ambasadorka, želelo se da se istakne u prvi plan učenje francuskog jezika u Srbiji, koje, ocenjuje, dobro napreduje, a više od 100.000 đaka uče francuski, dok će 900 učenika polagati “delf” 23. aprila, u gotovo 30 gradova Srbije.

Ispit “Delf”, odnosno diploma od strane Ministarstva prosvete Francuske koja dokazuje francuske jezičke veštine ne-francuskih kandidata, u srpskim školskim ustanovama doživljava stvarni uspeh, navela je Moro i istakla da veliko ohrabrenje stiže iz Ministarstva prosvete, koje planira da poveća broj škola koje bi bile ovlašćene za pripremu svojih učenika za taj test.

“Mreža školskih ustanova u ovom trenutku imaju “odeljenja izvrsnosti” u kojima se odvija dvojezična frankofona nastava, ta mreža se takođe razvija. Priključivanje Turističko-ugostiteljske škole iz Beograda bilingvalnoj mreži nastave od septembra 2017, omogućiće da se francuski bolje pozicionira kao adut u profesionalnom smislu i oblastima hotelijerstva i ugostiteljstva”, rekla je Moro.frankofonija pozarevac 2

Navodeći da se učešće srpskih univerziteta u saradnji sa francuskim frankofonim univerzitetima takođe razvija, Moro je rekla da od sada, nakon beogradskog i novosadskog univerziteta, te Univerziteta umetnosti iz Beograda, još su se niški i kragujevački univerziteti priključili toj mreži univerzitetske agencije frankofonije.

“Frankofonija ne znači samo deliti jedan jezik i kulturu, što je veoma važno, već je to i prozor otvoren ka 58 zemalja koje pripadaju toj mreži- prozor otvoren u svet, omogućava da se razvijaju odnosi sa vašim susedima, sa državama EU i posebno sa onim zemljama koje su joj se nedavno priključile”, rekla je Moro.

Povodom meseca Frankofonije, ambasador Švajcarske Filip Ge uručio je nagrade za frankofoni diktat i za frankofonu pesmu, te u prvoj kategoriji, prva nagrada ravnopravno je otišla u ruke Jeleni Stojanović iz Beograda i Mirjam Reisi Dekhordi iz Novog Sada, a u kategoriji juniora, nagradu je dobila Teodora Milović iz Čačka.

U kategoriji frankofona pesma seniora, pobednica je Jovana Đorđević iz Niša, a juniorska pobednica je Maja Bulatović iz Prokuplja.

 

KOMENTARIŠI