Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je litijum “nafta 21. veka” i da se očekuje da do 2050. godine tražnja za litijumom bude uvećana za 900 odsto.

„To je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona. Sa rudnikom, fabrikom baterija i fabrikom električnih automobila to bi značilo povećanje BDP za više od 25 odsto i što je najvažnije, to je mogućnost da na takvim radnim mestima budu naši inženjeri, geolozi, naši ekonomisti“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit, a tako gradjanima uskraćuju mogućnost da u Srbiji imaju visoko plaćen posao.

„To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da se ne sme dozvoliti da zbog neznanja i zbog političkog profita Srbija ostane bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIŠI