Mihajlović: Ovo je godina ulaska Srbije u energetsku tranziciju

Mihajlović: Ovo je godina ulaska Srbije u energetsku tranziciju

Foto: Urban City / I.P.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije.

“Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo u Zelenu agendu. Ona za nas ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, nego pokretanje druge strukture ekonomije i novih radnih mesta”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, investicioni program u energetici i rudarstvu je težak oko 17 milijardi evra, a na oblast obnovljivih izvora energije će otići više od pet milijardi evra.

Mihajlovićeva je najavila da će Srbija u narednom periodu graditi solarne elektrane, zatim vetroelektrane i velike reverzibilne hidroelektrane.

“To je ono što očekujemo da radimo u narednom periodu, prvo ćemo raditi projektno-tehničku dokumentaciju da bismo 2022. ili 2023. počeli da gradimo i ove elektrane”, rekla je ministarka.

Istakla je da građani moraju da budu uključeni i da znaju šta je to zelena energija i da ministarstvo na tome stalno radi.

Ona je navela da je već počelo menjanje stolarije i da je objavljen prvi javni poziv za gradnju solarnih panela i da očekuje da najmanje 10 odsto krovova u Srbiji bude pokriveno ovim panelima.

KOMENTARIŠI