Miloš Petković i Aca Seltik predstavljaju svoju novu knjigu u Kostolcu

Miloš Petković i Aca Seltik predstavljaju svoju novu knjigu u Kostolcu

Foto: Urban City / B.P.

Biblioteka u Kostolcu, Ogranak Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Centar za kulturu Kostolac pozivaju Vas na predstavljanje knjige „Usnuli zmajevi“, epske avanture o izabranim herojima i slovenskim bogovima koju su napisali Miloš Petković i Aca Seltik u petak, 15. novembra 2019. godina od 18 časova u Domu kulture Kostolac.

O piscima

Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Jedan od najčitanijih i najprodktivnijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije.
Autor je tri trilogije: “Vukovi sudbine”, “Perunov hroničar” i “Sedam mačeva”.
Roman “Veštica iz Strašilova” koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim.
Roman “Jezomor – Portret troprstog slikara” koautorski potpisuje sa piscem Mladenom Stanisavljevićem.
Roman “Usnuli zmajevi” koji objavljuje naša najveća kuća Laguna napisao je zajedno sa poznatim muzičarom Acom Seltikom, frontmenom grupe Ortodoks Kelts.
Knjigu o našim istaknutim vitezovima i hajducima “Od mača do kubure” napisao je zajedno sa piscem Mladenom Đorđevićem.

Što se tiče književnosti za decu, Petković je zastupljen u produkciji izdavačke kuće Pčelica iz Čačka, pre svega sa tetralogijom “Patuljci i vile” (romani: Proleće, Leto, Jesen i Zima). Ove knjige uvrštene su u izbornu lektiru za 2020. godinu, prevedene su na engleski jezik i po njima je urađena pozorišna predstava u produkciji NKC-a. Najnovije Petkovićevo delo je roman za decu i mlade “Detektivi iz Zoo-vrta.
Petković je sa kratkim pričama zastupljen u mnogim zbirkama i časopsima širom Srbije. Povremeno radi kao urednik u Otvorenoj knjizi iz Beograda, a uređivao je zbirke priča o Homolju i Zviždu “Čuvari zlatnog runa” na kojima je sarađivao sa pedesetak pisaca iz regiona, među kojima su Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović i drugi…
Dobitnik je nagrada “Sveta Petka”, “Svetosavski Pečat” i nagrade “Zlatni Trag”.
U više navrata radio je kao predavač u školama kreativnog pisanja.
Najmlađi je član Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša u istoriji udruženja.
Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Drakoniš” iz Niša i jedan od utemeljivača Festivala fantastike u Nišu.
Oženjen je i ima ćerku Ninu.

Aleksandar D. Petrović (Aca Seltik), muzičar, dizajner zvuka i novinar
Rođen je u Beogradu 1969. godine. Po završetku srednje škole 1989. ulazi u Radio Beograd sa zvanjem elektrotehničara za prijemnu i studijsku radio tehniku i zapošljava se u tehnici Radio Beograda, gde ostaje do 2006.
U tom periodu započinje i svoju muzičku karijeru kao tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts.
Vrlo brzo započinje i voditeljsku i uredničku karijeru na programu Beograd 202 gde vodi kultne radio emisije „Hit Nedelje“ i „Ćoškarenje“.
Jedan je od prvih koji su u Radio Beogradu praktično primenili „one man show“ koncept u vođenju živih emisija još u vreme analognih uređaja.
Stiče licencu i zvanje Dizajnera zvuka 2000. godine.
2006. prelazi u Redakciju programa za decu, mlade i porodicu Radio Beograda 1, gde nastavlja da radi sve do danas.

Uređivao je i vodio emisije “Klik – Srpski Mitološki Rečnik Za Decu” (2006.–2011.) i “3 X 3 +” (2011.-2016.), u okviru informativnog programa Radio Beograda 1 emisiju “Talasanje” (2010.-2018.), a danas uređuje i vodi koautorski emisije “Zbunovnik – Srećni Ponedeljak” (od 2016.) i “Dobro jutro deco” (od 2012.) i samostalnu autorsku emisiju “Rokumentarac” (od 2003.) Radio Beograda 1, kao i seriju emisija „Priča o pesmi“ (od 2012.).
Rok kritičar, stalni kolumnista dnevnog lista “Pres” u periodu od 2006.-2008. i u kratkom periodu 2010. kolumnista dnevnog lista “Kurir”, objavljivao članke, kritike, recenzije i autorske tekstove u časopisima “Rocks” i “Butcherian Vibe”, a povremeno sarađivao i u listovima “Danas” i “NIN”.
Od 1993. je tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts sa kojom je izdao 6 studijskih albuma, a 2013. kao tekstopisac, autor muzike, aranžer i frontmen izdaje i studijski album sa grupom Despot.
Dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti popularne i rok muzike, između ostalih, „Zlatna sirena“ za najbolji etno album 2000. godine (Orthodox Celts – Green Roses), „Beovizija“ za najbolji album na stranom jeziku 2003. (Orthodox Celts – A Moment Like The Longest Day“) i „MTS“ za najbolji animirani spot svih vremena na teritoriji bivše SFRJ za pesmu „I Wish You The Very Worst“ 2018.
Predstavljao Radio Beograd 2016. u okviru međunarodnog projekta „Svetski Dan Muzike“ radiofonskim delom „Sindidun Mitologike“.
Autor je i proznog dela „Usnuli Zmajevi“ iz oblasti epske folklorne fantastike, u izdanju „Lagune“.

Sa grupom Orthodox Celts zabeležio do sada preko 1000 nastupa širom sveta.
Oženjen Jelenom sa kojom ima dvoje dece Stefana Vuka i Jovanu.

 

KOMENTARIŠI