Danas, 07. novembra u svečanom salonu gradskog zdanja gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa saradnicima organizovao je prijem za pripadnike Vatrogasno-spasilačkih jedinica, povodom obeležavanja Dana zaštite od požara u Republici Srbiji.

U noći između 6. i 7. novembra 1834. godine u Kragujevcu, tadašnjoj predstonici Kneževine Srbije, dogodio se veliki požar u kojem je izgorelo 11 dućana.

Ovaj događaj bio je neposredni povod da knez Miloš naredi Đorđu Protiću, popečitelju Vnutrenih dela, izradu akta kojim bi se u Srbiji regulisalo pitanje gašenja požara i preventivne zaštite od požara.

Na današnjem prijemu u svečanim salonima prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kao i Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca.

Goran Đorđević, Foto: Urban City // arhiva

Goran Đorđević je rekao da je Srbija tokom 2019. godine imala najveći broj požara u Evropi. Većina požara bila je na otvorenom, a neki su bili izuzetno veliki kao što je požar na Staroj planini gde je izgorelo skoro 6.000 hektara šume i rastinja. Đorđević je rekao i da građani pored velikog broja apela ne poštuju zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru.

Foto: Urban City / Arhiva

U prvih 10 meseci na području Braničevskog okruga bilo je 83 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka što se tiče spaljivanja na otvorenom prostoru, a taj broj predstavlja jednu petinu svih zahteva koji su podneti na nivou Srbije, naglasio je Đorđević.

Spasović je na današnjem prijemu rekao da za posao vatrogasaca ne postoji dovoljna plata, jer posao koji podrazumeva da se ide tamo odakle svi beže spada u domen herojstva.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City // arhiva

Gradonačelnik Požarevca je podsetio da je Grad požarevac kupio vatrogasno-spasilačku cisternu koja bi trebalo da bude isporučena do februara 2020. godine. Grad je ove godine izdvojio i sredstva za popravku postojećih vozila vatrogasno-spasilačke jedinice, a gradonačelnik je najavio slične akcije i u budućnosti i ujedno čestitao današnji dan svim prpadnicima vatrogasno-spasilačkih jedinica.

KOMENTARIŠI