PODELI

Ministar Vulin je, nakon obilaska požarevačkog Centra za obuku, istakao da se Vojska Srbije bolje oprema, Vojska Srbije nabavlja najsavremenije sisteme naoružanja, ali Vojska Srbije, iznad svega, vodi računa da naš pripadnik bude obučen na najvišem mogućem nivou.

– Upravo zbog toga, i u narednoj godini ćemo poseban akcenat staviti na poboljšanje obuke, na još snažijoj obuci i, naravno, na poboljšanoj fizičkoj spremi svakog našeg pripadnika. Vojska Srbije radi sa svojim pripadnicima i svaki naš pripadnik zaslužuje maksimalnu pažnju, zaslužuje priliku da bude obučen po najvišim svetskim standardima, baš kao što je sada i opremljen po najvišim svetskim standardima. Ministarstvo odbrane, u okviru svojih nadležnosti, će učiniti sve da sa čitavom Vladom Republike Srbije obezbedi i da Vojska Srbije i svaki njen pripadnik bude i u materijalnom smislu zbrinut – naglasio je ministar Vulin.

Obraćajući se okupljenim pripadnicima Centra za obuku, ministar odbrane je istakao da se u ovim vremenima u kojima se neke druge vrednosti stavljaju iznad ljubavi prema otadzbini, vi ste svojim primerom pokazali koliko volite svoju zemlju, koliko hoćete da budete deo nje i da budete uz nju kada je teško, baš tamo gde je najteže, da se pripremate da svoju zemlju branite, da je čuvate, da je ostavite bolju nego što ste je zatekli, da oni koji dolaze iza vas budu ponosni baš na vas, kao što svi mi jesmo i možemo i moramo da budemo ponosni na junake koji su ovu vojsku i ovu zemlju stvarali i branili.

– Ova zemlja se ponosi svojom Vojskom, ponosi se svojom ulogom, ponosi se načinom na koji se borila u ratovima koje nije tražila i koje nije vodila i koje nije izazivala, ali je morala da bude tu, zato što su veći i silniji smatrali da mogu da odlučuju umesto nas. Zahvaljujući vama, zahvaljujući onima koji će tek doći, mi možemo da kažemo da odlučujemo sami o svojoj sudbini, da smo vojno neutralni, i da možemo da odredimo ko su nam prijatelji, a neprijatelji nas, ionako, sami izaberu – naglasio je ministar Vulin.

Ponosan sam na vas, dodao je ministar Vulin, što se trudite, učite, radite, borite i koračate onako kako su koračali oni pre vas.

– Nema vojnika Srbije na koga ova zemlja nije ponosna, nema ni jednog učešća u ratovima na koje nismo ponosni, a ratovi su nam bili nametnuti i ratove smo vodili zato što smo hteli da budemo sami na svome i ni na čemu drugom. Ponosni na vas, zato što zemlja kojoj služite ume da ceni i ume da voli svog vojnika, baš kao što je njen vojnik ceni i voli. Trudićemo se da učinimo materijalni položaj svakog od vas, svakog pripadnika Vojske Srbije da bude bolji, da se dobije veća plata i brže stan, da se omogući da vaše dete pre dođe do vrtića, da se omogući da vojno školstvo bude šire i dostupnije svima. Trudićemo se i radićemo i verujem da osećate da vas vaša zemlja, i vaša Vlada i vaš vrhovni komandant iskreno vole i cene i poštuju, ali više od svega, ono što ne može da se izračuna i ono što ne može da se odredi jeste ponos koji osećamo kada vidimo vašu uniformu, kada vidimo vaše oči, kad znamo da ste tu za nas, kad znamo da Srbija nikad neće biti sama. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je ministar Vulin.

Prema rečima generala Dikovića, pripadnici Vojske Srbije veliku pažnju poklanjaju razvoju i održavanju borbene sposobnosti i u skladu sa namenom i zadacima vojske.

– Rekao bih da je obuka jedan od dva najvažnija činioca te borbene sposobnosti vojske, pored doktrine, obrazovanja i infrastrukture, naoružnja i vojne opreme. Suština obuke jeste, najkraće rečeno, da vojnik ili vojna formacija, bez obzira o kojoj se formaciji radi, sve što može da doživi na bojištu i izvršavajući borbene zadatke, da to prvo doživi i oseti na obuci i samim tim, da se na najbolji način pripremi kako da postupa i kako da se ponaša u konkretnoj borbenoj situaciji – naglasio je general Diković dodajući da današnji prikazi potvrđuju da Centar za obuku Kopnene vojske poseduje intelektualne i materijalne kapacitete za individualnu i kolektivnu obuku u skladu sa zahtevima savremenog načina upotrebe vojske u svim misijama.

General Diković je, takođe, odao priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije, što su stoički podneli sve napore ekonomskog oporavka zemlje.

– Ti napori već počinju da daju rezultat i naredna godina je godina boljeg stanja, posebno po pitanju statusa i standarda pripadnika Vojske Srbije. Odao bih priznanje i pripadnicima Centra za obuku Kopnene vojske i vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka na velikoj motivaciji koju su pokazali u toku realizacije sadržaja obuke – zaključio je general Diković.

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović izrazio je zadovoljstvo jer Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju poverenje u taj grad.

– Za Požarevljane, za naše sugrađane, Vojska je svetinja, i mislim da to dokazujemo bukvalno na svakom koraku gostoprimstvom prema našoj vojsci. Lokalna samouprava čini sve što je u njenoj moći da pomogne ovom garnizonu ovde u Požarevcu i tako ćemo nastaviti i dalje – istakao je Spasović.

Ministar Vulin i general Diković, sa saradnicima, obišli su i spomen-sobu Centra za obuku i obnovljenu fiskulturnu salu, a prisustvovali su i prikazu obuke i prezentaciji ishrane u prirodi.

KOMENTARIŠI