Ministar: Prosek brzine interneta u Srbiji preko 100 megabita, u selima i...

Ministar: Prosek brzine interneta u Srbiji preko 100 megabita, u selima i preko 300

Foto: Alxpin / ilustracija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najavljuje da će do kraja 2025. godine cela teritorija Srbije biti pokrivena brzim internetom.

Do tada, plan je da preko 700 sela dobije internet. Ističe da je značaj širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima ne samo zbog đaka koji dobijaju bolje uslove, nego i zbog pokretanja biznisa.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija otpočelo je u decembru prošle godine realizaciju projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije sa ciljem pokrivanja svih domaćinstava u zemlji i mrežama nove generacije.

Mihajlo Jovanović objašnjava da širokopojasna komunikaciona mreža znači brzi internet u selima. Plan je, ističe, da se do kraja 2025. godine praktično u svim selima u Srbiji omogući taj brzi internet, jer su prošlogodišnje analize pokazale da je pokriveno svega 75 odsto teritorije.

“U ovom trenutku imamo plan da preko 700 sela pokrijemo do kraja 2025. godine, to je oko 120.000 domaćinstava. I mogu da kažem da projekat ide veoma dobro, da smo već 20-ak sela potpunosti pokrili. U ovom trenutku su u toku radovi u oko 70 sela, dakle imamo jednu veliku radnu akciju tokom leta, pa će do kraja ove godine oko 125 sela već biti pokriveno”, naglašava Jovanović.

Među brojnim razlozima zašto je važno da se brzim internetom pokrije još 25 posto teritorije, ministar ističe korišćenje usluge elektronske uprave.

Drugi bitan razlog je da i onim najmanjim izolovanim odeljenjima osnovnih škola koje se nalaze u selima u koje obično ide nekoliko đaka, omogući brzi internet.

“Kada imate internet u 21. veku, mnogo je lakše pokrenuti biznis. Zapravo, teško je imati neki biznis bez interneta. Elektronska trgovina, prodaja poljoprivrednih proizvoda ili bilo kojeg drugog proizvoda je vezana za mogućnost korištenja interneta i to je jedan od razloga zašto je bitno da imamo internet u selima. To može da bude dodatni motiv ljudima da ostanu na selu i pokrenu svoj biznis. I na kraju, četvrti razlog je multimedijalni sadržaj”, ističe Jovanović.

Koja je brzina interneta

Ministar navodi da su protoci interneta preko 100 megabita u sekundi, a da prve analize na terenu pokazuju da je to značajno iznad.

“Praktično protoci su mnogo veći nego što imamo u gradovima, jer je tu velika gustina i kuća i domova i građana. Na selima nije tako velika gustina, tako da su protoci i preko 300 megabita u sekundi. Takođe je značajno što je i aploud, znači slanje sadržaja na internet značajno veliki, nekada oko 200-300 megabita u sekundi, što omogućava i lako aploudovanje video-sadržaja”, pojašnjava Jovanović.

KOMENTARIŠI