PODELI
foto: Urban City // arhiva

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je policijski službenik u Pančevu danas izrekao prvu hitnu meru udaljavanja nasinika iz stana, pošto je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

To pokazuje da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i te kako imati primenu u praksi, ukazala je ona napominjući da će i prekršajni sudovi imati svoju ulogu u primeni novog Zakona.

“U slučaju da nasilnik ne poštuje hitnu meru koja mu je izrečena, prekršajni sud u hitnom postupku moze da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od 60 dana”, rekla je ministarka pravde danas u Požarevcu.

Ona je istakla da je cilj ovog Zakona da imamo prevenciju i da sprečimo nasilje, a ukoliko do njega dođe, da se efikasno reaguje i da nasilnici budu sankcionisani.

Naime, policijac je najpre izrekao hitnu meru udaljenja nasilnika iz stana do 48 sati, a nju je na predlog tužioca Osnovni sud u Pančevu produžio na 30 dana.

U pitanju je slučaj u kojem je žena prijavila supruga nasilnika.

Još jedan slučaj nasilja u porodici danas je prijavljen u Kragujevcu, ali je nasilnik prilikom privođenja uspeo da se otrgne policiji i pobegne pa je za njim raspisana potraga.

KOMENTARIŠI