U Beogradu je, treći dan zaredom, održan protest građana nezadovoljnih merama zbog aktuelne epidemiološke situacija i radom vlasti. Protest u prestonici protekao je bez incidenata, za razliku od prethodne dve večeri kada je bilo nereda. Mirni protesti nezadovoljnih građana održani i u drugim gradovima Srbije.

Građani su se u Beogradu okupili ispred Narodne skupštine, a neki od njih nose transparente na kojima, između ostalog, piše “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”, “Pendrek boli, ali izdaja stvara dublje rane”.

Tokom večeri bilo je sporadičnih manjih koškanja, grupa momaka je u jednom trenutku upalila baklje. Bilo je i onih koji su odbijali da sednu, pa su ih okupljeni građani potisnuli u park nadomak Skupštine.

Kako javlja reporterka RTS-a, ta potisnuta grupa napala je novinara portala nova.rs, koji je tom prilikom zadobio povrede glave i zatražio lekarsku pomoć.

Osim toga, protest ispred Skupštine protekao je mirno.

Ovaj protest drugačiji je od drugih političkih protesta, pošto nema jedinstvenih zahteva zbog kojih se demonstrira, a sam skup je heterogen.

Reporteri RTS-a javljaju da su na protestu primećeni i pojedini predstavnici opozicionih partija.

Uoči početka protesta na društvenim mrežama širio se poziv građanima koji mirno protestuju da “sednu i ne nasedaju” na provokacije, a upućen im je i poziv da obuku bele majice, kako bi se “razlikovali od batinaša”.

Mirni protesti i u drugim gradovima Srbije 

Nišu su oko 19.30 sati ispred zgrade Skupštine grada počeli protesti. Nakon okupljanja, građani su krenuli u protestnu šetnju ulicama grada.

Već od popodneva saobraćajna policija je na glavnim gradskim raskrsnicama, jer ovaj skup nije bio prijavljen, pa se nije znalo kojom će trasom ići demonstranti.

Primetno je bilo i prisustvo policije, a pripadnici Žandarmerije viđeni su ispred sedišta SNS-a. Protest je prošao bez incidenata.

Uglavnom mladi Vranjanci protestovali su ispred Gradske uprave, uz povremene uzvike protiv vlasti i predsednika države.

Imali su i pištaljke i nosili parole na kojima je pisalo “Dole SNS”. Potom su prošetali gradskim ulicama do prostorija SNS.

Kruševcu je i večeras u 18 časova održano protesno okupljanje građana kraj spomenika Kosovskim junacima.

Kruševljani koji su se odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, iskazali su nezadovoljstvo izveštavanjem RTS-a, zahtevali su od vlasti poštovanje zakona i zaustavljanje veštačkih nereda i napada na građane i na policiju.

Tokom protestne šetnje centralnim gradskim ulicama pozivali su sugrađane da izađu i pridrže im se, baš kao i pripadnike policije tokom kraćeg zadržavanja ispred zgrade Policijske uprave.

Jednočasovni skup završen je bez incidenata.

I u Kraljevu su se oko 18 časova, ispred zgrade gradske uprave, okupili građani, među kojima su bili i pojedini ugostitelji.

Za pogoršanje epidemiološke situacije okupljeni su okrivili vlast i usprotivili su se uvođenju policijskog časa i vanredne situacije.

Uzvikivali su parole protiv predsednika i članova Vlade, a tražili su i ostavku članova kriznog štaba. Zatim su okupljeni građani krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama koja se završila ponovo ispred zgrade gradske uprave.

Protest u Kraljevu je protekao mirno i bez ijednog incidenta.

Kragujevčani su se okupili ispred Robne kuće u centru grada, a zatim su u koloni prešli na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Kako kažu, okupili su se spontano preko društvenih mreža i iza njih ne stoji nijedna politička partija ili neka druga organizacija.

Došli su da izraze nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji i rada, kako kažu, kako gradske tako i republičke vlasti. Smatraju da mere u borbi protiv kovida 19, država donosi onako kako joj odgovara, a ne u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Protest je protekao mirno, nije bilo govornika.

I u Čačku je večeras održan protest građana. Najpre su se okupili ispred zgrade Gradske uprave i blokirali saobraćaj u glavnoj ulici u Čačku.

Potom su uz pištaljke, povike i zvižduke prošetali centralnim gradskim ulicama, do Policijske uprave i do sedišta Gradskog odbora Srpske napredne stranke koje su gađali kamenicama.

Protest je završen nešto posle 21 sat, kada je zbog manjeg broja demonstranata, koji su ostali ispred zgrade Gradske uprave, intervenisala i policija.

Zvanične potvrde da li je bilo uhapšenih demonstranata večeras nema.

Užicu je protestno okupljanje počelo u 20 časova, ispred Gradske kuće.

Demonstranti su potom uz skandiranje i zviždanje pištaljkama krenuli pešačkom zonom, zadržali se ispred sedišta Gradskog odbora SNS gde je nekolicina jajima gađala sedište SNS, odnosno plakat sa likom Aleksandra Vučića.

Protest je završen oko 21.30 bez incidenata.

Subotičani su se okupili kod Plave fontane u centru grada na protestu koji je iniciralo udruženje građana “Slobodan grad”.

To udruženje pozvalo je Subotičane na miran protest ispred Gradske kuće “zbog postupanja vlasti tokom epidemije novog koronavirusa, manipulacije nasiljem i brutalnosti policije”.

Najavljeno je da govornika neće biti, a povremeno se čuju pištaljke.

Drugo veče zaredom i u centru Jagodine se protestovalo uz glasno skandiranje protiv aktuelne vlasti. Učesnici skupa krenuli su zatim u protestnu šetnju glavnom gradskom ulicom koja je inače od 20 časova zatvorena za saobraćaj i puna šetača i dece.

Incidenata nije bilo kao ni prethodne večeri, a nije bilo ni pripadnika policije u uniformama. Na raskrsnici ispred zgrade Osnovnog suda u Jagodini protestna povorka je zastala, a učesnici skupa seli su na kolovoz.

Mirni protesti i u Smederevu. Građani su se nešto posle 20 časova okupili na gradskom trgu.

Uz pištaljke i uzvikivanje, uputili su se u šetnju, najpre su otišli do zgrade opštine, a zatim i do predstavništva Srpske napredne stranke, kojeg su gađali jajima.

Nije bilo primetno prisustvo policije.

Građani su se i večeras okupili i u Novom Sadu, gde je sinoć došlo do nereda. Večerašnji protest protekao je mirno.

Na društvenim mrežama je najavljivano i pozivano na okupljanje u Šapcu, ali se to nije dogodilo.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović pozvao je sve sugrađane da poštuju propisane mere štaba za vanredne situacije i da se suzdrže od okupljanja i drugih aktovnosti koje bi dodatno uticale na lošu epidemiološku situaciju u gradu.

Poručio je da ni on, niti stranka na čijem je čelu, kao ni političke organizacije sa kojima sarađuje, ne organizuju bilo kakav protest u Šapcu i da je “danas u Šapcu najvažnija borba protiv epidemije”.

KOMENTARIŠI