Mere prevencije preduzete od 11. marta i dalje su na snazi u svim zatvorima u Srbiji, a Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim krivično-popravnim zavodima obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona za lica lišena slobode.

Virusom je bilo inficirano 0,7 procenta lica lišenih slobode, kao i 19 zaposlenih od ukupno njih 4.228 zaposlenih, što je u procentima 0,4 odsto, ističu iz Uprave za Danas i navode da trenutno nema zaraženih osuđenika.

„Krajem aprila je otkriveno prisustvo virusa kod 84 osuđenika u KPZ u Požarevcu u Zabeli. Osuđenici koji su imali virus korona su ozdravili, a trojici njih je u međuvremenu istekla kazna. Svi osuđenici su u prvoj polovini juna vraćeni u paviljon u kome su i ranije bili smešteni. Lica kod kojih je bilo utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome. Oni su se dobro osećali i bili su sve vreme izolovani od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu“, ukazuju iz Uprave.

Naglašavaju da je tada u Zabeli testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su bili negativni.

„Ističemo da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika, kojih je na početku pandemije u celom sistemu bilo oko 11.000. Podsećamo i da je od 15. marta do 15. aprila primenom instituta uslovnog otpusta, prevremenog otpusta, ukidanjem mere pritvora, kao i restriktivnim upućivanjem novih lica na izdržavanje kazne zatvora, broj lica lišenih slobode u srpskim zatvorima smanjen za 626, odnosno 5,7 odsto“, navode iz Uprave.

Početkom juna je u KPZ za žene u Požarevcu jedna zaposlena u Službi za tretman bila je pozitivna na virus.

„Ona nije imala izražene simptome i osećala se sve vreme dobro. Preventivno je testirano 30 zaposlenih i 24 osuđenice i niko od njih nije inficiran. Osuđenice su odmah izolovane u poseban smeštaj, bez kontakta sa drugim licima. I zaposleni i osuđenice nisu imali nikakve simptome i sve vreme su dobrog zdravstvenog stanja. Zaposleni u Službi za tretman, njih petoro, preventivno su upućeni u kućnu samoizolaciju i testirani na koronu i njihovi nalazi su negativni. Ovi zaposleni su se vratili na posao. Podsećamo i da se u KPZ za žene svaki dan obavlja dezinfekcija svih prostorija i površina koja koriste osuđenice“, ističu iz Uprave.

Od 11. marta sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama, u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

KOMENTARIŠI