Obeležen je Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu – gradu u kome su, kako je rekao, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

Jutros je organizovana poseta OŠ “Sveti vladika Nikolaj” u Bradarcu u kojoj su predstvljene đačke uniforme, aplikacija “Digitalne učeničke zadruge”, a predstavljen je i prostor na kome će se graditi fiskulturna sala za ovu školu nadomak Požarevca.

Osnovna škola “Sveti vladika Nikolaj” u Bradarcu kod Požarevca zadrugu je osnovala pre godinu dana i od zarađenog novca uspeli su svim učenicima da nabave besplatne udžbenike i uniforme.

Nedavno su imali prodajnu izložbu cveća u Požarevcu gde su zaradili oko 160.000 dinara i sav novac preusmerili na nabavku udžbenika za đake i pomoć bolesnom drugu.

Uspeli su preko zadruge da zarade i za nabavku uniformi koje su deca sama dizajnirala.

– Preko zadruga mogu mnogi poslovi da se urade na korist nastavnika i učenika. U nabavci udžbenika rabat umesto posredniku sada može da ostane zadrugama, a kroz rad u zadrugama deca stiču radne aktivnosti – rekao je ministar.

On je naveo da su reforme u prosveti škole u Požarevcu najbolje razumele, da su pozitivan primer dobro organizovanog zadrugarstva i da mogu poslužiti ostalim školama u Srbiji kao primer.

Foto: Urban City

Ministar Šarčević je zatim posetio Poljoprivrednu školu sa domom učenika “Sonja Marinković”. Ministar se ovom prilikom upoznao bliže sa načinom rada u ovoj požarevačkoj školi, posetio je čas matematike na kome se časovi odvijaju na pametnoj tabli, pekaru u okviru škole, radionicu za preradu voća i povrća, kao i 15 štandova učeničkih zadruga.

Direktor škole Vidoje Vukašinović kaže da škola ima 400 učenika i da su svi zadrugari.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović naveo je da će svih 15 osnovnih i srednjih škola u Požarevcu imati zadruge, kao i da će lokalna samouprava na svakoj manifestaciji obezbediti besplatne štandove na kojima mogu plasirati svoje proizvode.

– Nadam se da će naša deca steći radne navike u zadrugama. Oni imaju ozbiljan projekat i mislim da će postati konkurencija nekim privrednicima – naveo je on.

Foto: Urban City

Posle posete školama, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su protokol o učeničkim zadrugama, a ovom prilikom je ministru Šarčeviću uručena i povelja.

Spasović je ovom prilikom najavio da će se na teritoriji Grada Požarevca i dalje ulagati u obrazovne ustanove koje su po rečima Spasovića večito gradilište. U poslednje tri godine Grad Požarevac izdvojio je više od milijardu i 800 miliona dinara u srednje osnovno i predškolsko obrazovanje, podsetio je gradonačelnik.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City // arhiva

Sredstvima Rebublike Srbije urađene su nove fasade škola u Kličevcu, Lučici, Požarevačkoj gimnaziji, uređeno je dvorište u OŠ “Kralj Aleksandar”, a na pomolu je i velika kapitalna investicija, a to je uređenje OŠ “Dositej Obradović” u vrednosti od preko 280 miliona dinara. Spasović je podsetio i da će biti rešen problem manjka vrtića u gradu subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima, o čemu je Urban City ranije pisao.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas u Požarevcu da će od naredne školske godine u gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju.

Foto: Urban City // arhiva

On je naveo da timovi već uveliko rade na pripremi, da su u taj posao uključeni predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, predstavnici Univerziteta u Beogradu.

“Imali smo samo matematička i filološka odeljenja za nadarenu decu u gimnazijama. Uveli smo specijalizovana IT odeljenja, odeljenja za nadarene iz fiziku, zatim biologije i hemije i sada su na red došli istorija i geografija”, rekao je Šarčević u Požarevcu na obeležavanju Dana prosvetnih radnika.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “Požarevačke škole spremne za budućnost”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI