Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Mobilne veze su u ponedeljak tokom dana funkcionisale teško, a problema je bilo i prilikom plaćanja karticama u pojedinim prodavnicama. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je reč o prolaznim problemima i da je već tokom popodneva situacija bila znatno bolja. Protekle večeri glasovni saobraćaj je bio na nivou novogodišnje noći, ali su pozivi trajali znatno duže.

Tokom celog dana trajali su i problemi sa mobilnim mrežama.

Milan Dobrijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da su problemi koji su se javili neuobičajeni, “ali ne i neočekivani”.

Ministarstvo je, kako kaže, očekivalo “skok u količini saobraćaja”, pa pomno prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa svim mobilnim operaterima.

Dobrijević napominje da je od nedelje u 20.40 broj glasovnih poziva u mobilnim mrežama bio otprilike na nivou novogodišnje noći.

Problem je, međutim, što ti pozivi sada ne traju 30-40 sekundi kao u novogodišnjoj noći – traju 30, 40 ili čak 60 minuta.

“Zbog toga mreže svih mobilnih operatora rade na preko 100 posto projektovanih kapaciteta i to, naravno, uzrokuje probleme u radu. Ono što je dobra vest za građane jeste da operatori uspevaju da drže mreže u funkcionalnom stanju iako smo, svi smo svesni toga, imali problema sa uspostavljanjem glasovnih poziva. Tokom popodneva situacija je daleko bolja i u narednim danima ne očekujemo probleme”, objašnjava Dobrijević.

Terminali za plaćanje karticama koriste 4G prenos podataka preko mobilnih mreža, pa je i tu bilo problema.

“Veći saobraćaj uzrokuje probleme i u toj vrsti prenosa, ali mnogo manje nego u glasovnom saobraćaju. Takvi slučajevi su mnogo ređi i ograničeni na nekoliko mesta i ni tu ne očekujemo probleme u narednom periodu”, ističe Dobrijević.

U Narodnoj banci Srbije kažu za RTS da se svi problemi brzo rešavaju, a da ostaje preporuka da se koristi bezgotovinsko plaćanje.

KOMENTARIŠI