Preporuka sudovima da se odlože sva suđenja osim hitnih predmeta

Preporuka sudovima da se odlože sva suđenja osim hitnih predmeta

Foto: Urban City // arhiva

Rad od kuće po predmetima za sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog, Prekršajnog apelacionog, apelacionih sudova, prisustvo samo neophodnih tužilaca i sudija, odlaganje suđenja koja nisu hitna…deo je preporuka upućenih jutros pravosudnim organima od strane ministarke pravde Nele Kuburović koje se tiču rada u vreme vanrednog stanja.

U preporuci Ministarstva pravde navodi se da se zaposlenima u svim sudovima i javnim tužilaštvima koji su stariji od 60 godina, zaposlenma koji imaju hronične zdratvene probleme, kao i zaposlenima koji imaju decu do 12 godina omogući da poslove obavljaju od kuće.

Takođe, preporučuje se predsednicima sudova i javnim tužiocima da rad ostalih u sudu, odnosno javnom tužilaštvu organizuju tako da se obezbedi prisustvo samo zaposlenih koji su neophodni za nesmetano obavljanje poslova.

Foto: Urban City

– Preporučuje se starešinama zgrada pravosudnih organa da rad pravosudne straže organizuju na način da se obezbedi neprekidno dežurstvo, kao i da se sprovede kontrola koja lica ulaze u zgrade pravosudnih organa, u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti – navodi se u preporuci.

Vanredni raspored rada sudija mogao bi biti uveden ukoliko predsednik Upravnog suda usvoji preporuke Ministarstva. Naime, kako se navodi, predsednik Upravnog suda može doneti vanredni raspored rada sudija tako da postupajuće sudije mogu da određene poslove obavljaju od kuće, a poslove za koje je neophodno njihovo prisustvo obavljaju u zgradi suda.

U slučajevima koji se vode kao hitni i predmetima koji su pritvorski ili za koje se traži pritvor, sudovi i tužilaštva moraće da postupaju. U preporuci se navodi da u predmetima protiv maloletnika ili gde je žrtva maloletnik, u slučajevima nasilja u porodici, predmetima koji vode ka zastarelosti, predmetima za krivična dela za koje je primljen veći broj krivičnih prijava, ali i slučajevima koji su se dogodili za vreme vanrednog stanja – moraće se postupati. U ostalim slučajevima odložiće se suđenja, ali i istrage.

Detaljniju preporuku sudovima pogledajte OVDE.

KOMENTARIŠI