Tiodorović: Ako se ovako nastavi, moraćemo da razmišljamo o vanrednom stanju i...

Tiodorović: Ako se ovako nastavi, moraćemo da razmišljamo o vanrednom stanju i policijskom času

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio da nije došlo do poboljšanja situacije i dodao da će, ako se nešto ne promeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mera.

Branislav Tiodorović jeza RTS rekao da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane.

Tiodorović kaže da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

“To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji”, istakao je epidemiolog.

Napominjući da nam “ne treba lažni populizam”, Tiodorović je rekao da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

“To sve zavisi da li ćemo pokazati odgovornost”, istakao je epidemiolog.

Ukazuje da svakako moraju biti uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

“Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija”, naveo je član Kriznog štaba.

Tiodorović objašnjava da svi izveštaji, pogotovo u lokalnim samoupravama, govore da se dobro kontrolišu mere, a ipak se došlo u situaciju da dosta ljudi zahteva hospitalizaciju.

Uporedio je Kruševac sa Trstenikom, koji ima mnogo manje stanovnika, a broj zaraženih u ta dva mesta je približno isti.

“Ipak tamo nešto ne funkcioniše. Lokalna samouprava mora bolje da sprovodi mere. Možda će nas to dovesti u situaciju da budu strože mere”, napomenuo je epidemiolog.

KOMENTARIŠI