PODELI
Foto: Urban City TV capture

Epidemiološka situacija je nesigurna, broj zaraženih je mnogo veći od broja registrovanih, a zabrinjava što obolelih ima u svim starosnim grupama, kaže za RTS član Kriznog štaba, prof. dr Branislav Tiodorović.

Sve je više inficiranih virusom korone, a može se očekivati novi rast početkom septembra, kada se završe odmori i počne škola.

Situacija je nesigurna, broj zaraženih je mnogo veći od onih koji se testiraju, kaže za RTS profesor Tiodorović.

“Zaraženih ima u svim starosnim grupama, pa i kod male dece. Zabrinjava što se zaražavaju i  deca mlađa od četiri godina, koja ozbiljno obolevaju. Zatim imamo starije osobe, hronične bolesnike. Broj preminulih se održava na značajnom nivou. Jedan preminuli je mnogo, a kamoli 14-15. Moramo posebnu pažnju da usmerimo prema hroničnim bolesnicima, da se čuvaju, a moraju ih čuvati i oni mlađi koji s njima žive ili kontaktiraju”, navodi Tiodorović.

Profesor kaže i da je zaražen ogroman broj onih koji se vraćaju sa odmora, posebno sa primorja, i ponavlja da pre svega treba da zaštitimo one koji su najosetljiviji. Preporučuje i da starije osobe i hronični bolesnici prime četvrtu dozu vakcine.

O pooštravanju mere u ovom trenutku se ne razmišlja nigde u Evropi pa ni kod nas, ali se treba držati preporučenih mera.

“Treba da poštujemo preporučene mere, a to je nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje distance”, ponovio je profesor Branislav Tiodorović.

U Kovid bolnici u Kruševcu trenutno se nalazi 180 pacijenata.

KOMENTARIŠI