Urban City patrola do Budve

Urban City patrola do Budve

Foto: Urban City / B.P.

Konačno patrola i do Budve na Urban City web portalu.

U dva prethodna teksta mogli ste da čitate patrolu od Požarevca do Zlatibora, kao i patrolu do Sutomora.

Od Požarevca do Budve ima oko 530 kilometara. Računamo kilometražu preko tunela Sozina, ako idete preko Cetinja računajte na oko 7km manje.

Foto: Urban City / B.P.

Putujemo Jadranskom magistralom uz more od Sutomora do Budve. Računajte na oko sat vremena vožnje zbog gužve, pazite na ograničenja. Ovom deonicom vozite 50 i 60 km/h. Kada ugledate tablu “Budva” bilo da ste se spustili sa Cetinja ili došli Jadranskom magistralom počinju problemi, saobraćaj u špicu sezone je haotičan. Naročito ako planirate da idete prema centru, ovo može potrajati. Gužve kreću već oko 7.30 pre podne.

Što se tiče smeštaja u Budvi, ovde je sve moguće. Možete negde u brdu ili nešto dalje od centra po skromnijim uslovima naći i od desetak evra. Cene idu i do nekoliko hiljada evra za noć. Da, nismo pogrešili.

Foto: Urban City / B.P.

Budva je nekada bila zamišljenja kao turistička destinacija sa dve i tri zvezdice. Sve se to promenilo u poslednjih deset, petnaest godina. Svake godine tu su novi monstrumi od hotela, nove zgrade, nove zverske građevine, arhitektonske gromade. Neki pogledi su zaklonjeni novim objektima, ono što ste znali gde je, sada više ne važi, iz godine u godinu Budva se menja i to ne prestaje. Neke stvari su bolje, neke ipak nisu. Morate da se naviknete na kranove koji čak i noću svetle.

Foto: Urban City / B.P.

Zaboravite na vožnju kolima kroz centar, jer ako nemate rezervisan parking teško da ćete imati gde da parkirate, jer mesta jednostavno nema. Ako niste bukirali smeštaj koji poseduje mogućnost parkiranja u velikom ste problemu. Imate mogućnost da uzmete turističku karticu i plaćate ako ugrabite mesto na nekom od parkirališta koja su najbliža Starom gradu za 15 evra dnevno. Ako plaćate po satu računajte na 1 do 1,5 po satu, pa napravite računicu. Ako parkirate na mestima gde to nije predviđeno računajte i na to da vam pauk može uzeti auto što će vas koštati 80 evra.

U odnosu na Sutomore ovde očekujte duplirane cene. Što se tiče osnovnih stvari u ugostiteljskim objektima, kafa je od 1,4 do 2,5, gazirani i gusti sokovi oko 2,5, točeno domače veliko pivo od 3 do 4,5 evra. Ako ste ogladneli, to će vas koštati od 8 evra pa na gore. Da budemo jasni, bez 10 evra ne pomišljajte da sednete bilo gde, jer su to cene koje su aktuelne. Giros (i to bez pomfrita, jer ovde ga ne služe u girosu) u fast fudu je 4 evra, parče pice od 2 do 3,5 evra.

Slovenska plaža, Foto: Urban City // I.P.

Ležaljke su oko 15 evra za komplet pa do čak 40 evra za prvi red na pojedinim delovima Slovenske plaže. Dakle skupo je, ali tako je to.

Foto: Urban City / B.P.

Budva više nije ona stara Budva i to je na nekin način dobro. Nema više Rafaela, Trokadera, Majamija. Sada je tu potpuno novi park. Glasnoća muzike je od ove sezone ograničena na 65dB, primećuje se da su zvučnici “uštinuti” i to se poštuje. Naravno ima pojedinih slučajeva, ali inspekcija ima pune ruke posla, neke lokale zavtara na nekoliko dana zbog nepoštovanja pravila.

Što se plaža tiče ne preporučujemo vam Slovensku plažu iz više razloga, a neke ste verovatno i iskusili ako ste bili u Budvi. Od ranog jutra plaže su pune, pa se teško može naći mesta na Mogrenu I i II, Ričardovoj.

Gradska plaža “Pizana”, Foto: Urban City / B.P.

Pizana je neuređena, zapuštena, ali je manja gužva, preporučujemo da kupite patike za vodu ako želite da i dalje hodate. Uvek preporučujemo JAZ koji je na oko 7 km od Budve, ali i ovde očekujte gužvu, jer koliko god pojedini mediji pisali kako je sezona “pukla”, to baš i nije tako. Budva je puna, reke ljudi idu uskim vrelim ulicama Starog grada koji je tu već 2500 godina i dalje naravno najveći simbol ovog mesta.

Jaz plaža, Foto: Urban City // B.P.

Ovde vam naravno preporučujemo da svratite i probate sigurno najbolju picu (kalcona (skoro 1kg), pizza “LAV”), ako već niste, u Piceriju Lav koja je tu od 1989. godine i gde se ništa ne menja (i ne treba), čak i ako godinama niste bili ovde.

Kalcona u Lavu od skoro jednog kilograma, Foto: Urban City / B.P.

Miris i ukus su potpuno isti, za svaku pohvalu.

Pizzeria “Lav” Budva, Foto: Pizzeria LAV

Preporučujemo vam i da prošetate do čuvenog kompleksa hotela Slovenska plaža koji je nastao 1984. godine i sagrađen u Mediteranskom stilu, a sada je samo mala tačka u Budvi u odnosu na veliki broj novih građevina.

Kompleks “Slovenska plaža”, Foto: Urban City / B.P.

Ovde kao da je vreme stalo. Mnogo puta je i prikazivan u domaćim filmovima i serijama. Kompleks je poslednjih godina osvežen, ali je stari dobro poznat izgled ostao netaknut.

Kompleks “Slovenska plaža”, Foto: Urban City // B.P.

Ovde su se turisti i prtljag prevozili električnim vozilima pre 38 godina, sada su naravno ta stara vozila zamenjena novim, savremenijim.

Foto: Urban City / B.P.

Takođe se od iste godine koriste i solarni paneli, što pokazuje savremenost ovog kompleksa. Ono što je još zanimljivo da je ovaj kompleks prvi u ovom delu Evrope ponudio makrobiotičku ishranu.

Kompleks “Slovenska plaža”, Foto: Urban City / B.P.

I danas u ovom kompleksu se nalazi najveća zelena oaza u Budvi sa preko 500 biljnih vrsta, hotelski kompleks nikada nije iz kuhinje bacao masnoću, već je prodavao firmama za preradu korišćenog ulja, poseduje saopstvene bunare za održavanje zelenih površina.

Patrolom do Budve ne završavamo sa obilaskom Crne Gore.

U narednih nekoliko dana pogledajte šta vas čeka u Perastu ako ovde idete do kraja sezone.

AKO STE PROPUSTILI:

Urban City patrola: Požarevac-Zlatibor-Crna Gora /1. deo/

Urban City patrola do Sutomora

KOMENTARIŠI