Urban City patrola do Nesebara, kakvo je to Crno more

Urban City patrola do Nesebara, kakvo je to Crno more

U prethodnih desetak dana mogli ste na Urban City portalu da čitate kako je putovati od Požarevca do bugarskog primorja i šta vas tamo čeka.

Posle Sunčevog brega, posetili smo i drevni grad Nesebar. Automobilom se u Nesebar stiže za 5 minuta, naravno možete i pešice uz plažu, ako ste dokoni.

Foto: Urban City // B.P.

Nesebar je u nekoliko prilika bio granica ugrožene imperije i zbog toga je grad s bogatom istorijom. Stari deo grada nalazi se na ostrvu koje je u novije vreme povezanom s obalom zemljouzom izgrađenim ljudskom rukom, i u njemu se nalaze dokazi osvajanja različitih civilizacija.

Foto: Urban City // B.P.

Bogatstvo istorijskih građevina su bili razlog da UNESKO uključi Nesebar na spisak Svetske baštine 1983. godine.

Foto: Urban City // B.P.

Na teritoriji ove opštine funkcioniše preko 600 hotela sa više od 260 000 kreveta.

Nesebar u odnosu na Sunčev breg je potpuna suprotnost, bar što se tiče starog dela grada. Pokušali smo da povežemo sličnost sa hrvatskim i crnogorskim primorjem i ambijentom ali ovo je nešto drugačije.

Foto: Urban City // B.P.

Sam stari deo grada je dosta miran, nema saobraćaja, a karakterišu ga građevine od kamena u donjem delu i drveta u gornjem delu.

Foto: Urban City // B.P.

Prepun je lepih restorana koji pucaju na pučinu Crnog mora uz blagi vetar vlažne suptropske klime. Ovde nema vašara, gužve, buke i glasne muzike. Kroz nekoliko fotografija videćete kako sve to izgleda.

Foto: Urban City // B.P.

Obavezno treba kupiti neki suvenir, makar magnete za frižider koji su na većini mesta pola evra.

Cene u kafićima i restoranima su slobodno možemo reći niže nego u Požarevcu.

Foto: Urban City // B.P.

Crno more

Ono o čemu nismo pisali je more. Mnogo kompleksa postoji u našem narodu, a naročito prenošenje dezinformacija i loših, pre svega neistinitih priča. Pričamo o tome da li je more u Bugarskoj loše. Nije. Čisto je, da li je plićak po malo mutan? Jeste, zbog sitnog peska, to je normalno. Dublje, kao i na otvorenom moru se ne primećuje razlika između Jadranskog, Egejskog, Jonskog. Da li je manje slano? Da, bar za 30%, nismo merili… I nema onog karakterističnog mirisa kao na Jadranu  Takođe,  kada smo posetili primorje, krajem juna i početkom jula, more je bilo zaista dovoljno toplo, daleko više nego neprijatna iznenađenja sa hladnoćom mora Jadranskog. Ipak najbolje je da procenite sami, ova a ni ostale patrole koje će te čitati do kraja leta nisu sponzorisane, ovo je samo naše mišljenje i iskustvo koje smo imali na Crnom moru. Možda se ne svidi svakom prosečna temperatura vazduha od 27-29°C i vetar koji često duva, skoro stalno, pa će vam možda biti po malo hladnjikavo kada izlazite iz vode,… Sunce prži isto kao i u Crnoj Gori, Grčkoj, sigurno “gorite” posle 20-ak minuta u najtoplijem delu dana zbog lažnog osećaja i da možda nije toliko toplo. Plaža je definitivno najveća i u širini i u dužini koju smo videli i najčistija o čemu smo već pisala, takva da imate utisak da je sve vaše, nema gužve, dreke, buke, taman onako kakvo letovanje verovatno i zamišljate ili možda ipak ne zamišljate.

Po završetku obilaska starog grada Nesebara zaključujemo patrolu do bugarskog primorja.

U narednim danima čitajte našu novu patrolu od Požarevca do Zlatibora, Sutomora i Budve novim delom auto-puta kroz Crnu Goru.

                                             Urban City // Jul 2022.

KOMENTARIŠI