Srpski turisti se masovno vraćaju u Sunčev breg i Nesebar

Srpski turisti se masovno vraćaju u Sunčev breg i Nesebar

Foto: Urban City / B.P.

Za razliku od Grčke i nekoliko drugih zemalja koje su tradicionalno prve na listi omiljenih destinacija srpskih turista, Bugarska spada u primorske zemlje koju u zavisnosti od sezone do sezone, poseti manje ili više naših građana, tačnije, poput Italije i Španije, taj broj je između 70.000 i 150.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

Najomiljenija destinacija turista je Sunčev breg, zaliv u obliku potkovice u kom se nalazi jedna od najlepših peščanih plaža duga oko deset kilometara. Od Požarevca je automobilom udaljen oko 760 kilometara, od toga oko 690km auto-puta, a dvosmeran saobraćaj u dve trake jedimo je od Požarevca do naplatne rampe u dužini od 19km.

Foto: Urban City / A.K. / B.P.

Po ulasku u Bugarsku savetuje se kupovina vinjete i vođenje računa o ograničenjima brzine. Dodatni savet turistima je da računaju na naplatu putarine u Bugarskoj. Cena benzina je sada 1,3 evra, dizela oko 1,5. Računajte na jako skupu putarinu od Požarevca do Dimitrovgrada koja je 1550 dinara u jednom pravcu. Vinjeta za vožnju kroz Bugarsku iznosi za nedleju dana samo 6,5 evra…

Za Sunčev breg važi da je mesto dobre zabave i mladih turista, ali istovremeno nudi sve što je potrebno i za miran odmor starijih generacija. Postoje ponude za vodene sportove, luna parkovi, brojni sadržaji za decu, akva park, veliki broj restorana i taverni sa bugarskim i internacionalnim specijalitetima.

Foto: Urban City / B.P.

Kafa u kafićima i restoranima je od 0.7 do 1,6 evra, gazirana pića od 1 do 1,5, pivo od 0,9 do 2,2 evra (domaće točeno). Kaprićoza za jednu osobu od 5,5 do 8 evra, u meniju nekoliko restorana nismo našli paste, roštilj i pice koje su skuplje od 10 evra po porciji, dakle cene su jako prihvatljive, na mnogim mestima jeftinije od Požarevca.

Foto: Urban City / B.P.

Doner kebab je od 3.5 do čak 7 evra, parče pice skoro svuda je od 1.5 do 2 evra. Cena flaširane vode u prodavnicama je oko 0,5 evra, gde možete naći i povoljne cene limenki piva, naročito domaćih, od 0,8 evra pa na gore. Koka kola je skuplja nego kod nas, a što se tiče ostalih namirnica, cene su “šarene”, ipak je u pitanju turističko mesto.

Što se plažnih barova tiče u samom centru Sunčevog brega, cene su “najjače”. Pivo domaće malo je oko 2,7 evra, kokteli od 4 evra. Bugari na neki način na većini mesta forsiraju svoja alkoholna pića koja su jeftinija, ali uvek možete konzumirati i strane poznate brendove po dosta višim cenama. Nije retkost da vidite Enegleze kako naručuju pića “na metar”, po 20 šotova, tekila, koktela,…

James in action, Foto: Urban City / B.P.

Jedan od najjeftinijih barova koji radi 24 sata je Iglika gde su cene dosta niže, pivo 1,4 evra veliko točeno, različiti kokteli od 1,7 do 2,5 evra, gazirana pića oko 1 evro, espresso 0,8,… “Yes, its Sunny Beach”, kaže James, vlasnik ovog bara.

Foto: Urban City / B.P.

Mesto ima više od 600 smeštajnih koji nude od najluksuznije do skromnije usluge smeštaja sa preko 300.000 kreveta.

Foto: Urban City / B.P.

Smeštaj u Sunčevom bregu možete naći po različitim cenama (od 15 evra), ali kada smo sagledali sve kategorije smeštaja, cena su za bar 30 procenata niže nego u Crnoj Gori i Grčkoj.

Većina hotela je na bazi doručka, polu pansiona i “all inclusive” varijante. Većina hotela ima bazene, ali sa druge strane parking u većini se plaća od 7,5 do 10 evra dnevno, pa imajte ovo u vidu ako putujete kolima.

Foto: Urban City / B.P.

Ono što je još bitno, većina hotela iako uzmete all-inclusive ne podrazumeva uslugu ležaljki na plažama koje koštaju 10 evra dnevno sa suncobrnaom i stočićem, ako ste ljubitelji celodnevnog prženja na suncu.

Foto: Urban City / B.P.

Na svakih stotinak metara je slobodan deo plaže koja se specijalizovanim traktorima svake noći detaljno čisti, što je retkost.

Ne može da se nađe nikakav kamenčić, taman posla pikavac, papirić ili neko drugo smeće. Samo sitan, najsitniji pesak.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI