Urban City patrola: Požarevac-Zlatibor-Crna Gora /1. deo/

Urban City patrola: Požarevac-Zlatibor-Crna Gora /1. deo/

Foto: Urban City / B.P.

Od danas, 4. avgusta na Urban City portalu nova patrola.

Posle bugarskog primorja išli smo na Jadransko more sa obilaskom Zlatibora.

U odnosu na prethodnu patrolu gde smo prešli preko 1.500 km, ova je za trećinu kraća, bar što se tiče kilometara, ali ne i u vremenu do destinacije.

Foto: Urban City / A.K.

Od Požarevca do Budve od ukupno 532km ima samo 88km auto-puta (kroz Srbiju (od Požarevca do Batočine) 46,5 i Crnu Goru 41,5). Do Zlatibora od Požarevca putujemo oko 3 i po sata, ukupna dužina puta je 230km i verujemo da veći deo puta do Zlatibora vam je poznat, pa se ovde nećemo previše zadržavati.

Kada stignete na Zlatibor, ako niste išli godinu, dve, tri sačekaće vas pravo iznenađenje. Kao da ovo turističko mesto “buja” iz dana u dan, što i nije daleko od istine. Mnogo je novih gradilišta, hotela. U prethodnom periodu u potpunosti je rekonstruisan glavni gradski trg, a od 30. juna Zlatibor je na veštačkom jezeru dobio i interaktivnu fontanu sa projektorima i javnim ozvučenjem.

Foto: Urban City / B.P.

Moramo da priznamo da je skroz inovativno i da sa ovakvim novim sadržajem, Zlatibor se polako pretvara na mesto koje profiliše određen tip turista. Ako vam se ovakva atmosfera čini da je previše u “spidu”, onda izbegnite Zlatibor za boravak od nekoliko dana i noći. Možda će vam više odgovarati da ovde napravite samo pauzu na putu do mora. Mi smo odlučili da prenoćimo i kratko ćemo vam preneti ponudu.

Foto: Urban City / B.P.

Ukratko, Zlatibor je znatno skuplji od Požarevca, kasnije smo utvrdili kada smo stigli do mora, da je čak po mnogim cenama skuplji i od mnogih mesta u Crnoj Gori, da ne pominjemo Grčku i Bugarsku. Da li je odlazak na planinu od nekoliko dana jeftiniji od odlaska na more, po našem mišljenju baš i nije, ako pričamo o pravom turizmu i o tome da sebi priuštite samo normalan boravak. Za smeštaj u hotelu od četiri zvezdice moraćete da izdvojite od 70 do 120 evra dnevno za dve osobe sa doručkom. Parking u pojedinim hotelima ne postoji ili se dodatno naplaćuje, kao i ručak i večera koja po obroku po jednoj osobi košta oko 10-ak evra, pa i o tome razmislite šta vam se više isplati, a sa druge strane nemojte ni kretati na put ako ćete se preračunavati non stop, cene su “jake” i to je tako.

Foto: Urban City / B.P.

Za kafu morate izdvojiti oko 200 dinara, točeno pivo od 300 do čak 450 (0.5l), gazirani, negazirani sokovi su oko 250 dinara. Za palačinku morate izdvojiti od 250 do 330 dinara, pljeskavicu 500. U restoranima su cene “šarene”, ima za svačiji džep.

Preporučujemo vam da obavezno posetite Tornik koji se nalazi na 1496 metara nadmorske visine i oko 9,5 km od Zlatibora, možete kolima ili gondolom. Mi smo se vozili gondolom pred nevreme. Gondola trenutno ima kapacitet 800 putnika po satu u 72 zasebne kabine sa po 10 mesta i najduža je na svetu.

Foto: Urban City / B.P.

Cena povratne karte je 1.000 dinara po osobi, vožnja u jednom smeru traje oko 25 minuta. Dok se vozite gondolom uživaćete u predivnim predelima Srbije, videti Ribničko jezero koje će nekoliko desetine metara biti ispod vas, idealna prilika za nekoliko fotografija.

Foto: Urban City / B.P.

Po dolasku na Tornik, ono što ćete odmah primetiti su potpuno drugačiji vremenski uslovi. Kada smo mi bili ovde, nije bilo više od 15 stepeni i spremalo se nevreme i na našu žalost naložena je hitna evakuacija pa smo odmah morali nazad. Radno vreme gondole je svakog dana od 9 do 17 časova, ipak savetujemo da na sajtu Gold Gondole proverite da li tog dana radi, jer se često obavljaju redovni servisi.

Foto: Urban City / B.P.

Naše mišljenje je da na Zlatiboru nedostaje još neka apoteka, ozbiljan market i još parking mesta.

Vreme je za polazak ka moru, čeka nas još oko 300km teže deonice.

Nastaviće se…

KOMENTARIŠI