Foto: Urban City // A.K.

Bugarski Las Vegas tokom leta i “grad duhova” zimi, “Yes, Its a Sunny Beach”, kako bi rekao jedan poznati ugostitelj u ovom letovalištu.

Urban City bio je na patroli do ovog mesta, od Požarevca do cilja prešli smo tačno 771km.

Požarevac – granični prelaz

Putovanje kroz Srbiju auto-putem je verujemo svima poznata stvar, ali da napomenemo da od Požarevca do Niša ima nekoliko deonica gde su radovi na putu koji nažalost, kako smo saznali od putara neće biti završeni do kraja turističke sezone.

Foto: Urban City / A.K.

U blizini motela “Nais” je važna raskrsnica gde se račvaju dva puta, oni koji idu prema Skoplju i Solunu nastavljaju pravo, a oni koji idu prema graničnom prelazu “Gradina” nastavljaju desno prema novoj deonici auto-puta. Putarina od Požarevca iznosi 1220 dinara.

Foto: Urban City / A.K.

Do graničnog prelaza ostalo je još oko sat i 15 minuta vožnje, s tim da je dobro da znate da na ovom delu auto-puta nedostaju sadržaji, pa savetujemo da pre ove deonice napravite malu pauzu pre graničnog prelaza, jer ono što sledi je čekanje.

Foto: Urban City / A.K.

Naša patrola se na graničnim prelazima Gradina/Kalotina zadržala oko dva i po sata. U trenutku nastajanja ovog teksta (14. jul, podne) gužva je još veća, pa će vam trebati debeli živci. Ipak savetujemo da se na graničnom prelazu nađete pre jutra, bar kada je sezona u punom jeku.

Foto: Urban City / A.K. / B.P.

Naš savet je takođe i da dok čekate u koloni zaključate vaše vozilo zbog agresivnih perača prozora kojih ovde ima na desetine, ali i previše opuštene atmosfere kod pojedinih stranaca koji izlaze iz vozila sa decom, pa treba biti posebno oprezan. Evidentna je i nervoza kod mnogih koji ovde čekaju da pređu granicu.

Procedura prelaska je krajnje jednostavna: pasoš, saobraćajna dozvola i po neko pitanje graničara. Što se tiče saobraćajnih propisa, oborena svetla danju su obavezna kao i u Srbiji. Od opreme potrebno je da imate sve kao i kod nas uz dodatak PP aparata. Vremenska zona je +1 u odnosu na Srbiju, pa i ovo imajte u vidu kada polazite iz Srbije. Za kretanje po bugarskim putevima potrebna vam je vinjeta. Možete je kupiti za 7 ili 30 dana, najverovatnije će vam trebati ona od 30 dana koja košta 30 leva ili oko 15 evra. Možete je kupiti na graničnom prelazu, ali naša preporuka je da to uradite elektronski iz fotelje na sajtu BG Toll.

Sve završavate elektronski, potrebno je da takvu vinjetu koju dobijate na mejl ili je direktno preuzmete sa sajta odštampate. Kazne su ogromne, kamere svuda kontrolišu tablice, ali i policija.

Bulgaria, dobrodošli, radovi na putu!

Ušli smo u Bugarsku! Sto metara kasnije počinju radovi na izgradnji novog auto-puta u dužini od 14500 metara. Treba vam još strpljenja, saobraćajnica je dvosmerna, malo na levoj malo na desnoj strani, na nekoliko deonica nema asfalta. Ipak, kako smo saznali od bugarskih putara, radi se sedam dana u nedelji, pa bi ova deonica trebalo da bude završena do sledeće sezone. Radovi su jako kvalitetni, pohvala za putare.

Do Sofije i važnog kružnog toka ostalo je još oko sat vremena vožnje, ovde vozimo pod stalnim ograničenjima, od 50 do 110 km/h. Budite oprezni jer bugarski policajci bukvalno vrebaju iza žbunja, tik posle saobraćajnih znakova. Brzina se iz minuta u minut menja na ovoj deonici do Sofije. U sve ovo smo se i sami uverili, zaustavila nas je policija, radarska kontrola, prekoračili smo brzinu u naselju. Policija nam je uzela dokumenta,…

Nastaviće se u petak, 15. jula. 

Urban City patrola od Požarevca do Sunčevog brega /2. deo/

Foto: Urban City / B.P.

KOMENTARIŠI