Foto: Urban City / B.P.

Za nama su dva dela patrole do bugarskog primorja.

Kao što smo i napisali u drugom delu patrole do Sunčevog brega, kada smo stigli, sačekalo nas je iznenađenje, ovog puta prijatno.

Sačekalo nas je prijatno osoblje i pre svega profesionalno na recepciji sa dobrim znanjem engleskog jezika, automobil nam je odmah parkiran na mesto koje nas je čekalo. Što se tiče cene hotela, da bi vam bilo jasno kako se kreću cene u odnosu na Srbiju, evo jednog poređenja: “Bukirali” smo hotel sa četiri zvezdice iz jednog poznatog svetskog lanca sa uključenim doručkom.

Foto: Urban City / B.P.

Cena je iznosila 37,5 evra po osobi za noć. Uporedili smo ovom prilikom hotel na Srebrnom jezeru koji sada u sezoni sa doručkom i tri zvezdice košta 49,5 evra po osobi, složićete se, nema diskusije više na ovu temu, toliko o tome.

Smeštaj u Sunčevom bregu možete naći po različitim cenama (od 15 evra), ali kada smo sagledali sve kategorije smeštaja, cena su za bar 30 procenata niže nego u Crnoj Gori i Grčkoj.

Foto: Urban City / B.P.

Većina hotela je na bazi doručka, polu pansiona i “all inclusive” varijante. Većina hotela ima bazene, ali sa druge strane parking u većini se plaća od 7,5 do 10 evra dnevno, pa imajte ovo u vidu ako putujete kolima.

Foto: Urban City / B.P.

Ono što je još bitno, većina hotela iako uzmete all-inclusive ne podrazumeva uslugu ležaljki na plažama koje koštaju 10 evra dnevno sa suncobrnaom i stočićem, ako ste ljubitelji celodnevnog prženja na suncu.

Foto: Urban City / B.P.

Na svakih stotinak metara je slobodan deo plaže koja se specijalizovanim traktorima svake noći detaljno čisti, što je retkost.

Foto: Urban City / B.P.

Ne može da se nađe nikakav kamenčić, taman posla pikavac, papirić ili neko drugo smeće. Samo sitan, najsitniji pesak, o tome ali i moru za koje mnogi kažu da “nije to to” opširnije u 4. delu.

Prve večeri proveravali smo cene u marketima, fast food-ovima, kafićima, plažnim barovima. Cene su jednom rečju različite, za svačiji džep.

Foto: Urban City / B.P.

Navodićemo cene konvertovane u evre. Kafa u kafićima i restoranima je od 0.7 do 1,6 evra, gazirana pića od 1 do 1,5, pivo od 0,9 do 2,2 evra (domaće točeno). Kaprićoza za jednu osobu od 5,5 do 8 evra, u meniju nekoliko restorana nismo našli paste, roštilj i pice koje su skuplje od 10 evra po porciji, dakle cene su jako prihvatljive, na mnogim mestima jeftinije od Požarevca.

Foto: Urban City / B.P.

Doner kebab je od 3.5 do čak 6 evra, parče pice skoro svuda je od 1.6 do 2 evra. Cena flaširane vode u prodavnicama je oko 0,5 evra, gde možete naći i povoljne cene limenki piva, naročito domaćih, od 0,6 evra pa na gore. Koka kola je skuplja nego kod nas, a što se tiče ostalih namirnica, cene su “šarene”, ipak je u pitanju turističko mesto.

Foto: Urban City / B.P.

Što se plažnih barova tiče u samom centru Sunčevog brega, cene su “najjače”. Pivo domaće malo je oko 2,7 evra, kokteli od 4 evra. Bugari na neki način na većini mesta forsiraju svoja alkoholna pića koja su jeftinija, ali uvek možete konzumirati i strane poznate brendove po dosta višim cenama. Nije retkost da vidite Enegleze kako naručuju pića “na metar”, po 20 šotova, tekila, koktela,…

James in action, Foto: Urban City / B.P.

Jedan od najjeftinijih barova koji radi 24 sata je Iglika gde su cene dosta niže, pivo 1,2 evra veliko točeno, različiti kokteli od 1,7 do 2,5 evra, gazirana pića oko 1 evro, espresso 0,7,… “Yes, its Sunny Beach”, kaže James, vlasnik ovog bara.

Foto: Urban City / B.P.

Nastavak u četvrtak, 21. jula…

KOMENTARIŠI