Urban City patrola od Požarevca do Sunčevog brega /2. deo/

Urban City patrola od Požarevca do Sunčevog brega /2. deo/

Foto: Urban City / A.K.

Urban City bio je na patroli do Sunčevog brega, od Požarevca do cilja prešli smo 771km.

Zaustavila nas je policija kao što smo i napisali u prvom delu patrole.

Policajac je uzeo dokumenta, prozborio par reči na bugarskom i pokazao rukom da dođemo do njihovog vozila. Interesantno je da bugarska policija ima integrisane radare u vozilima sa velikim tabletom, mada nama to i nešto nije bilo toliko interesantno u tom trenutku. Pokazao nam je brzinu kojom smo išli – 95km/h.

Jedan se smejao, drugi je bio nešto manje nasmejan,… Pokušao je jedan od njih da objasni da je 100 metara pre zautsvaljanja tabla za naseljeno mesto koje međutim nije na glavnom putu nego desno od puta. Saopštio nam je da je rok plaćanja kazne sedam dana u pošti ili banci i da je bitno da navedemo tablice kao poziv na broj. Kazna za prekršaj koji smo učinili iznosi 50 leva ili oko 25 evra, a odnosi se na prekoračenje brzine od 30 do 50 km/h. Složićete se, jeftinije je nego kod nas. Odjednom se menja priča. Bili smo u majicama Urban City, policajac je gledao u logo i pitao čime se bavimo, šta je to, gde radite. Rekli smo da smo mediji, internet portal, radio vesti, radimo patrolu… Odjednom policajac je vratio dokumenta i rekao “idite, ajde”. Ono što je ostalo nejasno u tom trenutku, da li je kazna napisana ili ne, jer se sve evidentira elektronski, to je bio novi rebus… Kako bi skratili priču o ovoj temi, kasnijom proverom u lokalnoj policijskoj stanici saznali smo da ne postoji kazna u sistemu za našu registarsku tablicu.

Foto: Urban City / A.K.

Vi poštujte brzinu i gledajte znakove, naročito kada su naseljena mesta u pitanju, jer u Bugarskoj nema znakova da je brzina 50 ili 60 kada je naseljeno mesto kao kod nas, a nema ni znak grada, mi smo se nekako izvukli i naučili kako da vozimo u povratku kroz Bugarsku, jer ne treba se osloniti na navigaciju, Bugari stalno menjaju pravila što smo kasnije i saznali da je mesto gde smo zaustavljeni “čuveno”.

Put nastavljamo magistralom i dolazimo do Sofije gde ne treba da pogrešite nikako. Obilaznica oko Sofije je odlično napravljena i na ključnom kružnom toku treba izaći na trećem izlazu prema Burgasu. Ovde još uvek ne postoje table za letovališta i našoj destinaciji, u svakom slučaju verujemo da ćete i vi koristiti neku od navigacija, ali imajte u vidu da su neke deonice sa novim delovima i kružnim tokovima potpuno nove, pa većina navigacija neće imati mapu.

Foto: Urban City / A.K.

Po napuštanju obilaznice oko Sofije nailazimo na nekoliko bitnih petlji. Ovde pratite skretanja za Varnu i Burgas zelene boje, jer postoji mogućnost da idete nekim lokalnim putevim, što ne želite. Stižemo do novog auto-puta u dužini od skoro 400km. Ovde nema nikakvih problema, ima dovoljno benzinskih pumpi, sa McDonaldsom, KFC-om i sl. Brzina je ovde ograničena na 140km/h. Po završetku ove deonice završava se i auto-put do mora, ali je ovde potpuno nova deonica od oko 35km, tako da ćete do Nesebara ili Sunčevog brega stići putem sa četiri odvojene trake i brzinom koja varira od 60 do 90 km/h, ovde takođe budite oprezni, jer radara i fiksnih kamera ima svuda.

Foto: Urban City / B.P.

Desno je skretanje za Nesebar, a mi smo nastavili pravo prema Sunčevom bregu. Brzo pronalazimo naš hotel gde nas čeka novo iznenađenje.

Foto: Urban City / B.P.

Nastavak patrole u ponedeljak, 18. jula, pisaćemo o samom letovalištu, cenama, smeštaju, provodu, ali i obližnjem drevnom gradu Nesebaru.

AKO STE PROPUSTILI:

Urban City patrola od Požarevca do Sunčevog brega /2. deo/

 

 

KOMENTARIŠI