MRAZ DO PROLEĆA: Evo kada stiže NOVI LEDENI talas u Srbiju!

MRAZ DO PROLEĆA: Evo kada stiže NOVI LEDENI talas u Srbiju!

Iako će biti i toplih perioda, snežne padavine i mraz čekaju nas do proleća.

Srbiju je ovih dana pogodila mnogo hladnija zima nego prethodnih godina, međutim, ona nije rekordna ni po temperaturi ni po količini padavina. Dugoročna prognoza, po Koljčickom, takođe ide u prilog ovome, jer nas bar po njoj ipak ne očekuje polarna zima.

Najniža temperatura u našoj zemlji dosad izmerena je 2006. godine u Karajukića Bunarima, maloj meteorološkoj stanici na Pešteru, u opštini Sjenica – neverovatnih minus 39 stepeni Celzijusa.

U novije vreme ostale su upisane zime 1999. i 2011, koje dele rekord po broju dana pod snegom.

Prema najavama Radivoja Komazeca, poljoprivrednog tehničara iz Sivca, koji se više od deceniju bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog, januar će biti nešto hladniji nego prethodnih nekoliko godina.

– Veći deo meseca biće s jutarnjim mrazevima, a što se tiče padavina, biće vrlo promenljiv, sa smenom kiše, susnežice i snega, koji će formirati pokrivač u drugoj polovini meseca – kaže Komazec i dodaje da će malo toplije biti sredinom januara, ali nas nakon toga očekuje ponovo zahlađenje i snežne padavine.

– Mraz nas neće napustiti ni u februaru, kada će jutarnja temperatura biti u minusu. I početkom marta očekuje nas minus praćen jutarnjim mrazevima – objašnjava Komazec.

KOMENTARIŠI