MUP: Dvojica dečaka (13) osumnjičena za slanje dojava o bombama

MUP: Dvojica dečaka (13) osumnjičena za slanje dojava o bombama

Foto: Urban City // B.P.

Policija je identifikovala i pronašla dvojicu trinaestogodišnjaka za koje se sumnja da su putem elektronske pošte učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama u Srbiji o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, saopšteno je iz MUP-a. Pošto nisu krivično odgovorni, majka jednog dečaka je uhapšena, dok će protiv majke drugog deteta biti podneta krivična prijava.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv terorizma i Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije, na osnovu podataka dobijenih od Evrodžasta i međunarodnom operativnom policijskom saradnjom, identifikovali su i pronašli dvojicu trinaestogodišnjaka za koje se sumnja da su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Republici Srbiji, saopšteno je iz MUP-a.

Kako navode iz MUP-a, s obzirom na to da su izvršioci deca i da nisu krivično odgovorna, policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica uhapsila A.B.S. (1981), majku jednog od  dečaka, kojoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, dok će protiv tridesetosmogodišnje majke drugog dečaka biti podneta krivična prijava u redovnom postupku Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Dodaje se da jedan od dečaka pohađa Osnovnu školu “20. oktobar”  u Novom Beogradu, koja je u prethodnom periodu dobila najveći broj pretećih mejlova, a samo on je, kako se sumnja, poslao više od 80 mejlova svojoj i drugim školama.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim pretnjama.

KOMENTARIŠI