MUP: Ljudski faktor najčešći uzrok požara

MUP: Ljudski faktor najčešći uzrok požara

Foto: Urban City / B.P.

Zimski period, odnosno period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećan broj požara u stambenim objektima.

Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da električne uređaje drže u čistom i urednom stanju, da se svi električni radovi izvode od strane ovlašćenih električara, da pre izlaska iz objekta provere da li su isključili električne uređaje i da u slučaju nastanka požara pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

KOMENTARIŠI