MUP: Sankcionisanje svih vozača koji se na auto-putu kreću srednjom brzinom većom...

MUP: Sankcionisanje svih vozača koji se na auto-putu kreću srednjom brzinom većom od 131 km/h

Foto: Google maps printscreen

Polemika u javnosti oko toga da li će policija na srpskim autoputevima tolerisati brzinu do 150 kilometara na sat ne jenjava.

Nakon što se tim povodom oglasila i ministarka Zorana Mihajlović, kategorički odbijajući da mogućnost da do toga dođe, na pitanja “Blica odgovorilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je to i nadležnosti.

Podsećamo, juče je je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović za “Blic” prokomentarisala navode da bi toleranicija na brzinu mogla biti povećana na 150 kilometara na sat.

– Ono što svi treba da znaju jeste da u Srbiji nema, niti će postojati bilo kakva tolerancija na nepoštovanje bilo kog zakona, pa i Zakona o bezbednosti u saobraćaju – rekla je Mihajlovićeva za “Blic”, koja je dodala i, da kada je reč o većoj toleranciji na vožnju preko 130 na sat, “taj film nećete gledati”.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je u ingerenciji MUP Srbije, upravo, kako kaže na njenu inicijativu, u maju prošle godine povećana je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima sa dotadašnjih 120 kilometara na 130 kilometara na sat, zaključila je ona u odgovoru.

Inače, cela polemika započeta je izjavom direktora “Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka, koji je rekao da je predložio MUP-u da se toleriše brzina do 150 kilometara na sat na onim deonicama autoputa gde je sada ograničenje 130.

On je objasnio da to znači da bi se na delovima autoputa gde je znakom predviđeno 130 kilometara na sat tolerisala vožnja do 150 kilometara na sat, a da će na delovima gde je maksimalna brzina, primera radi, 100 kilometara na sat, moći da se vozi 120 kilometara na čas.

Kako je dodao, to ne bi važilo za tunele, gde je, na primer, na Koridoru 11 ograničenje 80 kilometara na sat.

On je potom za TV “Prvu” istakao da zakon mora da se poštuje, a zakon kaže da je ograničenje 130 na sat, ali da je vozeći se kroz Evropu, po Nemačkoj po Italiji, Španiji i Francuskoj primetio da policija ne zaustavlja za prekoračenje brzine, već se na autoputu pojavljuje samo kada dođe do udesa.

Kako je tada rekao, za sada je sve na nivou predloga i da će konačnu reč o tome dati Vlada Srbije i MUP.

3 KOMENTARA

  1. Smatram da je inicijativa za ograničenje brzine na auto – putu od 150 kmh potpuno opravdana, podržavam je i dodajem da sam za opšte ograničenje brzine na magistralnim pravcima od 90 kmh, a u gradu od 50 kmh, osim u zoni škola. Tako bi se ubrzao saobraćaj i izbegle situacije gde na nekoliko km puta imamo više različitih ograničenja, od 40 do 80 kmh, što ometa vožnju i jedino daje šansu policiji za kažnjavanje vozača… Znači ja sam ZA taj predlog.

  2. Uvek se tolerisalo do 20 posto od ograničene brzine, ali ova gospoda što određuju nisu učili školu u Kamenici pa tako i ne znaju za to. Tako isto za alkohol, policajac treba da Vas alkotestira 30 minuta posle zadnjeg popijenog alkoholnog pića. I nekad je granica bila 0.5, a tolerisalo se do 1.00 jedino ako si bio drzak i bezobrazan. Šteta što je kurs pobedio školu. I kao osnovno što se učilo u toj školi je da je policajac tu zbog Vas, da Vam pomogne i uputi Vas, a ne da smo mi svi tu zbog policije. Prvenstvo preventivno delovanje, a u krajnjem slučaju represija. I gospodo najveća kazna za učinjeni prekršaj nesme da pređe 20 posto od prosečne plate u Srbiji, a to je najviše do 8000 din.

KOMENTARIŠI