MUP upozorava građane na “fišing” prevaru sa SMS i imejl porukama

MUP upozorava građane na “fišing” prevaru sa SMS i imejl porukama

Foto: Pixabay // ilustracija

MUP upozorava građane da je u toku “fišing” prevara sa SMS i imejl porukama u kojima se od građana traži “ažuriranje ličnih podataka”.

Ne otvarajte linkove u porukama i nemojte da stupate u komunikaciju sa pošiljaocima, upozoravaju iz MUP-a. Navode da građani koji, ipak, otvore link ili ostave lične podatke o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorava građane da je u toku “fišing” prevara sa SMS i imejl porukama u kojima prevaranti zahtevaju da se “ažuriraju lični podaci” zbog navodne “isporuke ili isplate”.

“Ni u kom slučaju ne otvarajte linkove koji su navedeni u poruci i nemojte da stupate u komunikaciju sa pošiljaocima na bilo koji način”, navodi MUP.

Ističe se da je cilj prevare krađa ličnih i osetljivih podataka u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Ukoliko su građani otvorili link u poruci ili ostavili svoje lične podatke, kako bi se zaštitili od prevare, MUP savetuje da o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

“Lični podaci se na internetu dele samo u izuzetnim slučajevima, i to kada se prethodno proveri validnost fizičkih ili pravnih lica koji potražuju podatke”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

KOMENTARIŠI