NA DANAŠNJI DAN: 17 godina od zlatne medalje na SP 2002. u...

NA DANAŠNJI DAN: 17 godina od zlatne medalje na SP 2002. u Indijanapolisu

Svetsko prvenstvo u košarci 2002. održano je u Indijanapolisu, SAD od 29. avgusta do 8. septembra 2002.

SR Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, Argentina je osvojila srebrnu, dok je Nemačka osvojila bronzanu medalju. Nemački reprezentativac Dirk Novicki je proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

Uprkos organizovanju takmičenja, američki tim je uspeo da osvoji tek 6. mesto, jedno od najslabijih mesta na međunarodnoj sceni.

Jugoslavija je na Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu došla kao aktuelni evropski prvak – 2001. u Istanbulu nadmoćno smo pobedili sve, jedino Tursku u finalu sa manje od deset poena razlike (78:69).

DAN “D”

Obračun sa Amerikancima usred noći po našem vremenu.

Nervoza, iščekivanje, priče i pumpanje u svakom razgovoru, u novinama, na televiziji… Svi smo goreli od uzbuđenja,…

Vlade Divac ubacio je 16 poena u prvom poluvremenu i imali smo +4.

Nade je bilo sve manje, na manje od sedam minuta do kraja gubili smo 69:59, ali usledilo je šest minuta koji su nam stvorili najdivnije uspomene. Gurovićeve trojke, onda ona Jarićeva na dva i po minuta do kraja, pa Markova bacanja…

Sva četiri Jarić je stavio kao na treningu, kao da je lopta bila odnekud navođena. Vodili smo 81:78, Amerikanci su imali poslednji napad, a Pešić je, ubeđen sam u to, tražio da se pravi prekršaj. Bilo kako bilo, faul nije napravljen, a Miler je pogodio samo prvi obruč.

POBEDA!

Urezane reči Slobodana Šarenca: “Šamar drim timu“ i “ako hoće bolje, moraju da pošalju bolje“.

FINALE

Celo drugo poluvreme proteklo je u vođstvu Argentine i našim bezuspešnim pokušajima da ih stignemo. Na 150 sekundi do kraja utakmice Gaučosi su imali +8 (74:66) i već su počeli komentari u stilu “Dobro, i srebro je vrhunski rezultat“ (što i jeste, ali ipak), “Bar smo dobili Amere“ i slično. U zbilji, u svakom od nas tinjala je nada i vera u čudo.

Foto: Urban City // Arhiva

A ko nam ga je podario? Dejan Bodiroga. Dva puta je odigrao “ono svoje“ jedan na jedan, između toga je ubacio trojku, a onda je postigao i dva bacanja za potpuni povratak – 75:75. Divac je potom promašio dva penala, a sudije (Pitsilkas – Al Paćino) su nas pogurale ne sviravši faul na Skonokiniju u poslednjem napadu.

Više od minut nije bilo koša u produžetku, a onda je Stojaković, pogodio trojku iz ugla. Argentinci su bili demoralisani propuštenom prilikom, i naši su bili nervozni, ali su sa linije penala overili trijumf – konačnih 84:77, suze radosnice i novi izlazak na Trg.

Jugoslavija: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Medalje: Jugoslavija, Argentina, Nemačka.
Idealna petorka: Emanuel Đinobili, Predrag Stojaković, Pero Kameron, Dirk Novicki, Jao Ming.
MVP: Dirk Novicki.

KOMENTARIŠI