Bol u kičmi moguće je lečiti bez operacije: Evo kako to rade...

Bol u kičmi moguće je lečiti bez operacije: Evo kako to rade u Kliničkom centru Srbije

Pacijenti koji pate od diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a ipak nisu za operaciju, od sada će moći da se leče u Kliničkom centru Srbije.

To će da se radi minimalno invazivnom terapijom kiseonikom i ozonom. Komisija za procenu zdravstvenih tehnologija u Ministarstvu zdravlja utvrdila je da je navedena nova zdravstvena tehnologija prihvatljiva, da je potvrđena u praksi visokorazvijenih zemalja da je bezbedna i kvalitetna, te da je na osnovu toga dala mišljenje da se može primenjivati u Kliničkom centru Srbije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tokom terapije kiseonikom i ozonom pacijent je na skeneru, a pre procedure mu se snima kičma, kako bi doktori na pravo mesto ubacili kiseonik. Prema rečima lekara, intervencija je bezbedna i ceo postupak se prati na radiološkom snimku.

“Minimalno invazivna kiseonik-ozon terapija za lečenje diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a koja se u regionu primenjuje jedino u KCS, podrazumeva da se u određenu regiju tela, odnosno bolno mesto koje je detektovano skenerom ubrizgava određena kombinacija kiseonika i ozona, a koja ima jako širok spektar pozitivnih dejstava”, kaže prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS.

Prema njenim rečima, ovom metodom bolovi u 85 odsto slučajeva nestaju već nakon prve terapije, a kratkoročnim i dugoročnim rezultatima se znatno poboljšava kvalitet života pacijenata. Terapija kiseonikom i ozonom traje oko 20 minuta a od stanja pacijenta zavisi hoće li jedan tretman biti dovoljan.

KOMENTARIŠI