Na dva broda u Velikom Gradištu otkriven manjak goriva od skoro 2,5...

Na dva broda u Velikom Gradištu otkriven manjak goriva od skoro 2,5 tone

Carinici su 13. i 23. jula 2019. godine, prilikom kontrole dva broda koja su kod Velikog Gradišta isplovljavala iz Srbije, u njima otkrili manjak goriva od skoro 2.500 litara, zbog čega se na ime novčanih kazni u državni budžet slilo pola miliona dinara.

Prilikom pregleda broda koji je plovio pod nemačkom zastavom 23. jula je u pogonskom tanku otkriven manjak od čak 1.822 litre dizel goriva, saopštila je Uprava carina.

Iako je posada broda prijavila da se u tanku nalazi 52.123 litara goriva, carinski službenici su utvrdili da je stvarna količina goriva zapravo 50.301 litar.

Prema presudi Prekršajnog suda u Požarevcu, posada broda kažnjena je novčanim iznosom od gotovo 400.000 dinara.

Deset dana ranije, carinici su i na jednom rumunskom brodu takođe utvrdili da prijavljeno stanje ne odgovara realnom, kada su otkrili da u brodskom tanku nedostaje tačno 500 litara goriva.

Tom prilikom kapetan pomenutog broda kažnjen je sa nešto više od 100.000 dinara.

Prema podacima Uprave carina, jedan od najučestalijih modaliteta krijumčarenja nafte i naftnih derivata je upravo manipulacija podacima o stanju pogonskog dizel-goriva.

Naime, brodovi imaju pravo na tzv. pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina i akciza, pa je upravo to razlog zbog čega se njegovom prodajom umesto korišćenjem može napraviti profit koji je privlačan krijumčarima.

KOMENTARIŠI