Remonti na kopu „Drmno“: Priprema za pouzdan rad

Remonti na kopu „Drmno“: Priprema za pouzdan rad

Foto: Energija Kostolac

Odluka da se remontne aktivnosti ubrzaju i izmene usaglašena sa nadležnima u EPS-u. Dosad su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja

Na Površinskom kopu „Drmno“ ovogodišnji plan remonta je delimično izmenjen zbog ostvarivanja planiranih proizvodnih planova i povećanih potreba za ugljem. 

– Doneta je odluka, koja je usaglašena sa nadležnima iz EPS-a, da se remontne aktivnosti ubrzaju i izmene – rekao je Zoran Stojković, upravnik Sektora mašinskog održavanja. – Remontne aktivnosti svešće se na produžene servise, popravke u postupku redovnog održavanja i tokom planskih stajanja. U skladu sa novim okolnostima, preduzimamo organizacione mere kako bismo za kraće vreme otklonili što više nedostataka na mašinama. Učinićemo sve da odgovorimo novim zahtevima i da sve rudarske mašine i opremu pripremimo za pouzdan rad tokom narednog perioda.

Dosad su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja, a u toku su obimni poslovi na popravci bagera „SRs 2000/32“, koji je angažovan u okviru tog rudarskog sistema za otkrivanje uglja. 

Foto: Energija Kostolac

– Pored sanacije postojećeg ležaja okreta gornje gradnje bagera i zupčastog venca, na ovoj mašini biće zamenjen i reduktor radnog točka. Odustali smo od zamene radnog točka bagera upravo zbog skraćenja rokova za popravku mašina. Radovi na bageru trajaće najverovatnije i tokom jula. Otklonjen je i najveći broj uočenih nedostataka na mašinama i opremi koja je angažovana na otkopavanju jalovine u sklopu trećeg rudarskog sistema. U poslednjoj dekadi juna počeli smo s radovima na mašinama koje se eksploatišu u sklopu ugljenog sistema i postrojenjima drobilane. Početkom jula pokrenuta je proizvodnja uglja, s tim što su radovi na bageru 800 završeni do kraja jula zbog povećanog obima i složenosti posla. Po okončanju radova, i on će biti uključen u proizvodni proces iskopavanja uglja i popunu deponija kako bismo do okončanja remontnih poslova u termoelektranama obezbedili dovoljne količine uglja– detaljan je Stojković.

Meteorološki uslovi u proteklom periodu nisu bili naklonjeni, što je uticalo na dinamiku izvođenja radova. Prema predviđanjima meteorologa, slede visoke temperature.

Organizacija

Pred nama su brojni složeni poslovi koje moramo obaviti za što kraće vreme. To će zahtevati bolju koordinaciju, organizaciju i veći napor svih učesnika u poslu kako da bi mašine bile spremne za rad, posebno tokom zime, kazao je Stojković.

KOMENTARIŠI