Na jučerašnji dan počele ZOI u Jugoslaviji, sećate se Vučka?

Na jučerašnji dan počele ZOI u Jugoslaviji, sećate se Vučka?

Na Olimpijskom stadionu Koševo, plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, što je označilo početak 14. Zimskih olimpijskih igara

Danas su zvanično otvorene 23. Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, a mi se prisećamo Igara u Sarajevu, koje su otvorene na jučerašnji dan, 8. februara 1984. godine.

Na Olimpijskom stadionu Koševo, plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, što je označilo početak 14. Zimskih olimpijskih igara. Tada je Jugoslavija bila centar sveta, za vreme svih 12 dana koliko su Igre trajale i na kojima su učestvovali najbolji sportisti sveta.

Sa 49 nacionalnih timova, uz učešće više od 2 500 sportista, Sarajevo je postalo rekorder po broju učesnika na ZOI. Igre u Sarajevu okupile su 12 zemalja više nego prethodne u Lejk Plesidu, a bile su prve na kojima nije bilo bojkota ni istočnog ni zapadnog bloka, već su sve nacionalne selekcije učestovale, uključujući i tadašnji SSSR i SAD.

Zanimljivo je da su Igre u Sarajevu bile prve sa pozitivnim finansijskim bilansom, jer su pokriveni svi troškovi, a suficit je iznosio 12 miliona dolara. Zvanična maskota ZOI u Sarajevu bio je vuk, sa imenom Vučko.

Podsećamo da je EXIT fondacija pokrenula novi festival koji će se održati od 15. do 18. marta na olimpijskoj Jahorini – Festival 84, a OVDE pogledajte izvođače koji će nastupiti na ovom festivalu.

KOMENTARIŠI