I sajam i karneval! Poljoprivredni proizvođači posetili sajam “FIERAGRICOLA“ u Veroni

I sajam i karneval! Poljoprivredni proizvođači posetili sajam “FIERAGRICOLA“ u Veroni

Grupa je imala priliku da degustira ponuđena vina i većina degustatora bila je zadovoljna kvalitetom i ukusom istih

Poljoprivredni proizvođači opštine Veliko Gradište posetili su, u organizaciji lokalne samouprave, poljoprivredni sajam “FIERAGRICOLA“ u Veroni, Italija, u periodu od 01. do 04. februara.

Proizvođači su na sajmu mogli da se upoznaju sa sa najnovijom poljoprivrednom mehanizacijom, procesnom opremom, kao i pravcima razvoja stočarske proizvodnje, kroz predstavljanje najboljih primeraka izloženih životinja.

Foto: Opština Veliko Gradište

Prilikom povratka za Srbiju, grupa je posetila dva gazdinstva u mestima Duplje i Vrhpolje, opština Vipava u Republici Sloveniji, gde je naišla na srdačan prijem.

Gazdinstvo Kmetija Hrovatin Aleksandera u mestu Duplje, bavi se proizvodnjom mleka i tovne junadi. Uzgaja oko 100 mlečnih krava holštajn-frizijske rase i rase Braunvieh (Nemačko smeđe govedo), sa svim pratećim uzrasnim kategorijama. Obrađuju oko 150 hektara zemljišta, od čega oko 40 hektara svog zemljišta, 80 hektara zakupljuju od države, a oko 30 hektara zakupljuju od privatnih lica.

Foto: Opština Veliko Gradište

Drugo gazdinstvo, Kmetija Tomažič u mestu Vrhpolje bavi se gajenjem vinove loze na oko 15 hektara i u svom sastavu ima sopstvenu vinariju. Grupa je imala priliku da degustira ponuđena vina i većina degustatora bila je zadovoljna kvalitetom i ukusom istih. Kao i na prethodnom gazdinstvu, ovo je porodičan biznis koji obavljaju dve generacije.

Foto: Opština Veliko Gradište

Pored stručnog dela, poljoprivrednici su obišli i Veneciju u kojoj se tom prilikom održavao tradicionalni februarski karneval.

KOMENTARIŠI