Na leto do mora kroz Crnu Goru preko nove deonice auto-puta

Na leto do mora kroz Crnu Goru preko nove deonice auto-puta

Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

Svi vozači iz Srbije koji na leto krenu na more u Crnu Goru moći će da koriste novu deonicu auto-puta Podgorica-Mateševo, izjavio je na Kopaonik biznis forumu crnogrski ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

„Izvesno je da će se ovog leta koristiit taj put iz Srbije i biće na zadovoljstvo svih koji tradicionalno krenu na more u Crnu Goru”, rekao je ministar i precizirao da je taj deo autoputa dugačak 41 kilometar.

FOTO: URBAN CITY / B.P., JUL 2019.

„Izgradnja te prioritetne deonice na autoputu Bar-Boljare bila je veoma kompleksna. Bio je to skup i problematičan put koji je koštao 900 miliona evra, od 41 kilometara 50 odsto bili su tuneli i vijadukti”, rekao je ministar i dodao da put ide i do 1.000 metara nadmorske visine, prenosi Tanjug.

Naveo je da će brzini protoka ljudi, robe i usluga doprineti i završetak radova na zgradi modularnog prelaza u Bjelom Polju između Srbije i Crne Gore, što je deo velikog projekta koji se radi u saradnji sa svim zemljama okruženja, naveo je ministar.

„Uzalud nam novi putevi i pruge ako nam je za prelazak granice potrebno par sati i zato nam je cilj kad već imamo granice da bar prelaze učinimo efikasnijim”, naveo je on i dodao da će sve službe biti objedinjene u renoviranoj zgradi u Bijelom Polju.

Izrazio je očekivanje da će, „ako se sklope stvari” ove godine biti završen i tender za izvođenje radova na preostaloj deonici puta do Boljara.

Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, foto: URBAN CITY / B.P, jul 2017.

„Cilj je da se povežemo sa Srbijom, a drugi po važnosti projekat za nas je brza saobraćajnica do Debelog brda i veza sa zaleđem do Albanije, kako bi se vezali za Plavi put”, rekao je ministar.

Bojanić je zajedno sa ministrom Tomislavom Momirovićem učestvovao na panelu KBF koji je iskoristio da prestavi kapitalne investicije u Crnoj Gori. Između ostalog govorio je i o planu Podgorice da preuzmu deo ranijeg prodatog vlasništva Luke Bar kako bi luka povratila regionalni značaj.

KOMENTARIŠI