NBS: Građani i privreda da ne brinu o štednim ulozima

NBS: Građani i privreda da ne brinu o štednim ulozima

Foto: Pixabay

Domaći bankarski sistem je dovoljno likvidan i kapitalizovan i može da reaguje na sve zahteve klijenata za podizanje depozita preko bankomata, u elektronskom bankarstvu i na šalterima i da održi stabilan kurs dinara, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvala medije da ne stvaraju paniku plasiranjem neproverenih informacije iz neimenovanih izvora o navodnim redovima ispred banaka i menjačnica i povećanja deviznog kursa.

Guvernerka je naglasila da je od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka.

„To je svega 0,19 odsto depozita, ali to nije izašlo iz sistema, nego je prebačeno iz banke u banku, a razlog je neizvesnost sudbine Sberbanke, koju smo mi na vreme rešili”, rekla je Tabković.

Od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka

Pomenula je da je nakon izbijanja ukrajinske krize 25. februara ukupna likvidna aktiva povećana za 21 milijardu dinara na 1.522 milijarde dinara, što je oko 40 odsto ukupne aktive bankarskog sektora, te dodala da je zbog toga uverena da građani i privreda ne treba da brinu o svojim štednim ulozima.

Guvernerka je naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16 milijardi evra i deviznom štednjom koja je od početka ove godine uvećana za 185 miliona evra na preko 12 milijari evra.

„Verujem da će te rezerve trajati makar tri puta duže od onog koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini”, dodala je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da je pred konferenciju za novinare održan sastanak sa bankama na kojem je još jednom konstatovano da nema mesta panici niti razloga da se među građane unosi nemir zbog navodnog rasta deviznog kursa i nestašice deviza u menjačnicama. Pozvala je ponovo medije da ne posežu za senzacijama, već da sve informacije koje ih zanimaju provere u kabinetu guvernera NBS.

Dinar stabilan

„Panika stvara bumerang efekat jer ćete pričom o nestašici neke robe i stvaranjem zaliha samo dovesti do toga da se to i desi. Međutim, ako je išta stabilno u Srbiji, to su dinar i devizni kurs i Srbija u kojoj niko nema razloga da poveruje u namerno širenje straha i panike, narušavajući u vreme izbora stabilnost kojoj nije ni na koji način doprineo”, ocenila je Tabaković.

Ona je ponovila da NBS poslednjih dana pojačano snabdeva banke stranom efektivom i to prema dnevnim trebovanjima, mimo propisa koji nalažu da se potrebe za novcem najave dan unapred.

Razlog je namera centralne banke da pokaže da novca ima i da građani ne treba da brinu o tome.

Tabaković je dodala da u trezoru NBS ima 36,7 tona zlata „za ne daj bože”.

Tabaković je istakla da su kontrolori NBS inkognito proveravali kurs po kome se prodaju devize u pojedinim menjačnicama u Srbiji i utvrdili da on ne odstupa od propisima dozvoljenog.

Pozvala je sve koji imaju informacije da se negde krši zakon da centralnoj banci prijave naziv i adresu te menjačnice i prilože fotografiju sa mobilnog telefona sa potvrdom o visini kursa po kom je menjač prodao devize.

KOMENTARIŠI