Na letovanje od sredine juna

Na letovanje od sredine juna

Foto: Urban City // Jul 2018.

Svoje turističke objekte Grčka, koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula.

Među pet do šest zemalja, za čije je turiste ova zemlja spremna da otvori vrata, je i Srbija i to je dobra vest, kaže za “Blic Biznis”, Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA). To se poklapa i sa ocenama poznavalaca, da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

“Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji korona virusa, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na “stend-baju” i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra”, ocenio je Seničić.

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila “zeleno svetlo”, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom…

“Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje – pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka – nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone”, objašnjava Aleksandar Seničić.

U međuvremenu sve oči su uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kome bi bilo reči o daljim koracima. Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

“Za sada stoji taj datum – 15. maj, kao vremenski rok u kome sigurno neće biti putovanja. Za dalje je još neizvesno, mada mislim da je sasvim realno, prema trenutnoj situaciji, da se ovaj svojevrsni moratorijum produži. Što se tiče kongresnog turizma i poslovnih putovanja, sve dok se ne pokrene avio saobraćaj neće se pokrenuti ni ovaj segment, mada će i broj događaja koji se organizuju biti drastično smanjen za naredni period, jer je veliki broj kongresa već otkazan”, objašnjava u razgovoru za “Blic Biznis” jedan od aktera na tržištu kongresnog turizma.

KOMENTARIŠI