Foto: Pixabay // ilustracija

Cene za oko 10 procenata više u odnosu na prošlu godinu, ali na Zlatiboru u januaru očekuju 30.000 gostiju dnevno.

Pandemija je ograničila turistička putovanja van zemlje, pa su se turisti uglavnom okrenuli domaćim destinacijama. Uspešna letnja sezona na planinama i u banjama nastaviće se, po svemu sudeći, i tokom zime, jer prema trenutnim podacima, kapaciteti su u zimskim planinskim centrima već popunjeni oko 80 odsto. Iako je neizvesno da li će zbog epidemijske situacije biti moguća okupljanja i slavlja, kao i kulturni događaji, većina je rezervisala smeštaj, a znatan deo je i potvrdio rezervacije i uplatio avanse. Kako za „Politiku” kažu u planinskim centrima, uvođenje kovid propusnica je olakšalo posao i planiranje posla, zbog čega hoteli mogu opuštenije da uđu u sezonu.

Cene su za oko deset odsto više u odnosu na prošlu godinu, a kako kažu u turističkim agencijama, problem je u tome što nema standardnih cenovnika, nego se oni formiraju u zavisnosti od popunjenosti i interesovanja. Zdravstvena kriza je praktično definisala ovaj nov način poslovanja, a i turisti se tome prilagođavaju.

Prema rečima Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor, na ovoj planini do sada ima oko 45 odsto potvrđenih rezervacija, što je uobičajeno za ovo doba godine.

– Kad padne prvi sneg, smeštaj se popuni u potpunosti. Mi za sada pripremamo sezonu, hotelijeri su izašli s cenovnicima. Verujem da ćemo u januaru, kada je sezona u jeku, na ovoj planini imati po 30 hiljada gostiju dnevno – kaže Živanović. On dodaje da smeštaj na Zlatiboru u odnosu na prošlu godinu nije poskupeo, osim aranžmana oko novogodišnjih praznika, što je uobičajeno. Na pitanje da li očekuju i otkazivanje rezervacija ukoliko bude zabrane organizovanja proslava, on kaže da ne veruje da će se to dogoditi jer se može očekivati da sa sertifikatima dočeka u hotelima ipak bude.

– Hotelijeri nisu u problemu jer je izvesno da neće biti zatvaranja, a to je dovoljno da se dobro pripreme – kaže direktor TO Zlatibor.

Georgi Genov, predsednik udruženja „Hores”, kaže da je na nivou cele Srbije popunjenost hotela oko 80 odsto za decembar i januar. Na planinama je, dodaje, popunjenost odlična i aranžmani se već uplaćuju za period trajanja raspusta.

– Trenutno nam je veliki problem radna snaga jer hoteli insistiraju da zaposleni budu vakcinisani, a to je teško ispuniti. Da bismo imali rezultate, moramo da obezbedimo sve uslove za bezbedan boravak gostiju. U toku su stalne obuke i sertifikacija hotela kako bi sve mere bile sprovedene – rekao je Genov.

Inače, usklađivanje digitalnih zelenih sertifikata je turističkom sektoru donelo mnogo olakšanja. Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, ovaj dokument funkcioniše i za građane Srbije, što je najvažnije. Međutim, pre putovanja van granica zemlje, dodaju, važno je obavezno se informisati o uslovima koje postavlja država u koju se putuje, da li prihvata sve vakcine, da li je potreban test i koji test važi u Evropskoj uniji.

– U ovom trenutku imamo dve dileme kada je reč o zimskoj sezoni, a to je da li će biti moguća putovanja u Austriju i da li će nas Bugarska skinuti sa „crvene liste”. To se tiče onih turista koji su i do sada individualno ili organizovano odlazili na zimovanja u ove zemlje – kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute. On kaže da je za sada najveće interesovanje za domaće planine i banje, ali i sever Severne Makedonije i Bosnu i Hercegovinu.

Seničić objašnjava da se već sada čini da će putovanja u budućnosti biti vezana uglavnom za vakcinaciju, koja će verovatno biti obavezna. Mnogi turisti se ne odlučuju za putovanja jer su testiranja komplikovana, a pozitivan rezultat može prilično da promeni planove na putovanju.

–S druge strane, sertifikati o vakcinaciji obavezni su u mnogim hotelima, bez obzira na to što nisu, recimo, na ulasku u tu zemlju. Upravo zbog toga savetujemo putnike da se pre puta uvek informišu o svim merama koje važe u zemlji u koju putuju. Ono što je sada važno jeste da većina zemalja u EU priznaje sve vakcine, ali ipak ima i onih, poput Francuske, koje ne priznaju vakcine svih proizvođača – kaže Seničić.

KOMENTARIŠI