Foto: Urban City / B.P.

Opština Veliko Gradište organizovala je za predstavnike medija obilazak turističkih potencijala koji ovu destinaciju čine posebnom i u širem regionalnom okviru.

Kako je potvrdio prvi čovek ove opštine Dragan Milić, cilj lokalne samouprave je razvoj turizma što je i deo desetogodišnjeg plana razvoja opštine koji je ovih dana stavljen na javni uvid.

On je predstavio prirodne resurse opštine – Pek, Dunav i Srebrno jezero koji su privukli i mnogobrojne investitore koji perspektivu vide upravo na Srebrnom jezeru.

Predsednik je podsetio i na bogatu turističku ponudu u okruženju, od Ramske i Golubačke tvrđave, Viminacijuma, Ljubičeva, Lepenskog vira do manastira Nimnik i Tumane.

DRAGAN MILIĆ, Foto: Urban City / B.P.

“Vlada Republike Srbije i presednik Vučić prepoznali su ovu destinaciju i ulažu se ogromna sredstva. Trenutno se radi brza saobraćajnica od autoputa do Srebrnog jezera, odnosno do Velikog Gradišta i Golupca koja bi trebala da bude završena do naredne godine. Početa je da se radi i aerodromska pista i aerodrom, to smo dali Republici Srbiji, sada je vlasnik Republička direkcija za imovinu i očekujemo nastavak radova. Za par dana se raspisuje javna nabavka za marinu koja će da bude jedna od najlepših na Dunavu, sa svim pratećim sadržajima za šta je Ministarstvo turizma izdvojilo oko 2,5 miliona evra, a trebala bi da se završi naredne godine.“, najavio je Milić.

Napomenuo je i da su odobrena sredstva za šetno-biciklističku stazu pored dunava, od Rama do Zatonja, koja će se spojiti sa Srebrnim jezerom i dalje, prema Golupcu. Takođe, do Srebrnog jezera vodiće, od jeseni, i staza od “Mode“, pogodna za šetnju.

Akcenat je i na sve većem zapošljavanju u turizmu od kojeg trenutno živi oko 400 ljudi, a ove sezone očekuje se završetak još 500 apartmana koji će trebati nove radnike.

Na Srebrnom jezeru u planu je, kako kaže, i izgradnja zatvorenog bazena, trga i crkve na vodi kao i čišćenje jezera i izgradnja kanalizacione mreže oko njega za šta se očekuju sredstva.

Pored toga, kod Ministarstva ekologije “prošla“ je investicija za izgradnju devet kilometara kanalizacione mreže u gradu i sistem za pročišćavanje otpadnih voda koje sa Srebrnog jezera idu u grad. Očekivanja lokalne samouprave su da se, pored trenutnog asfaltiranja ulica, uredi i glavna ulica u gradu sa fasadama i kolovozom, što je sve, ukupno gledano, krupan korak za ovu opštinu.

Dajana Stojanović, Foto: Urban City / B.P.

O turističkim potencijalima govorila je i Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije opšgine, zahvalivši svima koji su doprineli njenoj promociji. Takođe, ona je istakla da je samo Jezero, uz bogatu ponudu za decu i odrasle, prošle godine ostvarilo rekordnih 130.000 noćenja.

1 KOMENTAR

  1. kad će se setiti da očiste jezero od trave i da izvrše poribljavanje amurom. koji jede travu.Džaba tolike spavaonice kad se u jezeru nalazi trava od pola metra već zadnje tri godine.Uz to obala je strma i nije obezbeđen nijedan gelender(rukohvat) za starije osobe i invalide.

KOMENTARIŠI