Na Sportsko-rekreativnom centru „Topoljar”održan je drugi po redu „Kostolački kotlić“, koji je okupio 140 ekipa koje su se borile za titulu najbolje riblje čorbe. Ove godine gastronomska manifestacija poklopila se sa obeležavanjem Dana rudara i ubuduće ovaj datum biće ustaljen.

Foto: KSC Kostolac

Manifestaciju je svečano otvorio zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac Dalibor Ilić istakavši da je prošlogodišnji „Kostolački kotlić” napravio pravi „bum”okupivši 138 ekipa i par hiljada posetilaca, a ove godine okupio je još veći broj posetilaca iz celog regiona. „Shvatili smo da moramo svake godine da unapređujemo naše takmičenje i kvalitet programa, kako bi opravdali poverenje svih vas. Zahvaljujući Centru za kulturu „Kostolac” i sindikalnim organizacijama „Kopovi Kostolac“ i „Termoelektrane Kostolac“ uspeli smo da već od drugog Kostolačkog kotlića napravimo pravi spektakl”, rekao je Ilić poželevši takmičarima puno uspeha, a posetiocima dobar provod.

Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe organizovan je i bogat i sadržajan kulturno umetnički program. Za dobro raspoloženje na manifestaciji bio je zadužen kostolački „Bubašvaba bend”.

Foto: KSC Kostolac

Takođe bio je priređen i etno sajam hrane i pića, a pomoć u organizaciji pružila je Regionalna razvojna agencija„Braničevo – Podunavlje”. U večernjim satima posetioci su uživali u nastupima kulturno – umetničkih društava iz Kostolca, Petke, Starog Kostolca i Živice. Između nastupa kudova izvačena je lutrija, a glavnu nagradu unikatni roštilj dobio je Lazar Antić. Takođe održano je i revijalno takmičenje u navlačenju konopca, gde su se takmičile ekipe kopova i elektrana. U dva navlačenja pobedila je ekipa kopova. Posebna atrakcija bila je vo na ražnju. Organizatori su imali ideju da tog dana ugoste sve naše sugrađane, ali i goste sa strane. Kostolčani ne pamte kada je poslednji put u našoj opštini organizovan ovakav vid zabave sa programom na kome bi pozavideli i mnogo veći gradovi.

Zahtevan posao degustacije i ocenjivanja ove najukusnije takmičarske discipline je imao žiri u sledećem sastavu: Tadić Zoran – šef kuhinje Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac, Jelena Blagojević – šef kuhinje Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac i Dragana Grozdanić profesor kuvarstva u Ekonomsko – trgovinskoj školi.

Prema oceni stručnog žirija treće mesto zauzeo je Zlatibor Stanisavljević, nagradu kotlić od 15 litara sa ložištem uručio je zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac Dalibor Ilić. Drugo mesto pripalo je Dejanu Alavanji, a nagradu unikatni roštilj sa ražnjem, uručila je predsednica Skupštine Gradske opštine Kostolac Milena Cerovšek. Prvo mesto osvojio je Željko Davidović, nagradu letovanje sedam dana za dve osobe uručio je predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade, za najlepšu kuvaricu, Suzani Novković, i za poseban doprinos u organizaciji Kostlačkog kotlića, Dejanu Alavanji.

Nakon proglašenja pobednika u kuvanju riblje čorbe usledio je veličanstveni vatromet i koncert grupe „Neverne bebe”. Publika je uživala uz njihove najveće hitove, ali i pesme iz prvog dela karijere koje ne izvode tako često.
Ovogodišnji „Kostolački kotlić“ organizovali su: Gradska opština Kostolac, Centar za kulturu „Kostolac” i sindikalne organizacije „Kopovi Kostolac“ i „Termoelektrane Kostolac“.

Cilj manifestacije je da postane tradicionalna, da se održava uvek istog dana, 6. avgusta, kada se obeležava i Dan rudara, a pre svega da postane prepoznatljivo obeležje grada.

KOMENTARIŠI