Nacionalna služba za zapošljavanje Požarevac: Nezaposlenih manje 10 procenata

Nacionalna služba za zapošljavanje Požarevac: Nezaposlenih manje 10 procenata

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Požarevac koja, pored Grada Požarevca pokriva i opštine na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, broj nezaposlenih smanjen je za 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Požarevac koja, pored Grada Požarevca pokriva i opštine na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, broj nezaposlenih smanjen je za 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine, piše Danas.

Naime, u julu 2017. godine na evidenciji NSZ u Braničevskom okrugu je bilo 8.551 osoba, dok je u julu ove godine taj broj umanjen i iznosi 7.725 lica.

Slično se odnosi i na Grad Požarevac gde je od 3.016 broj nezaposlenih sada 2.632 osobe, izjavila je nedavno Sonja Mirić, direktorka NSZ u Požarevcu. Inače, broj nezaposlenih na evidenciji u Braničevskom okrugu po opštinama iznosi: Požarevac 2.632, Kostolac 875, Malo Crniće 346, Žagubica 269, Žabari 314, Veliko Gradište 1.161, Kučevo 559, Petrovac na Mlavi 1.181 i Golubac 389 osoba.

Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine sprovodi programe kojima pomaže svim licima koja se nalaze u kategoriji teže zapošljivih lica prema nacionalnom akcionom planu. Nekvalifikovana lica su jedna od grupa koja spada u kategoriju teže zapošljivih lica. To su lica koja imaju završenu samo osnovnu školu ili lica koja nisu ni završila osnovnu školu.

– Već dugi niz godina mi sprovodimo različite vrste obuka. U 2017. godini Filijala je sprovela različite obuke kroz IPA projekat i to su obuke za otvoreno tržište rada, tako da sa tom vrstom kursa nezaposlene osobe mogu da pronađu posao kod određenog poslodavca ili da pokrenu sopstveni posao. Sprovedena je obuka za gerontodomaćice, pekare, osnovna informatička obuka, obuka za krojenje i šivenje, kao i obuka za osobe sa invaliditetom za 4 osobe, ističe Mirić.

Ona dodaje da pored ovih, postoje i programi za sticanje praktičnih znanja za nekvalifikovana lica i to su programi gde se lica osposobljavaju za konkretno radno mesto kod određenog poslodavca. Prošle godine ova vrsta obuke je sprovedena za šest lica, gde poslodavac za svoje konkretno radom mesto želi da osposobi određeni broj lica i nakon toga ih prima u radni odnos.

Nacionalna služba za zapošljavanje u Požarevcu sprovodi i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Ovo je bila projektna aktivnost u saradnji sa školom Sveti Sava i školom Veljko Dugošević u Turiji, u okviru koje su Ministarstvo prosvete i NSZ sarađivali, da bi kasnije to postala redovna školska aktivnost.

Prema njenim rečima, NSZ pomaže licima sa evidencije da se lakše uključe u program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kako bi kasnije mogli da uđu na tržište rada. U okviru ove mere prošle godine je obuhvaćeno 50 osoba, a za predstojeću školsku godinu plan je da još 50 lica završi određenu godinu, koja im je potrebna u okviru funkcionalnog osnovnog obrazovanja. Ove vrste obuka nezaposlenim osobama pre svega pomažu da postanu konkurentni na tržištu rada da bi lakše mogli da dođu do posla.

Od početka godine najtraženiji su bili diplomirani pravnici, diplomirani prehrambeni tehnolozi, defektolozi, a jedan deo njih je uključen u program stručne prakse. Građani koji su zainteresovani za posao mogu da se informišu putem internet stranice Nacionalne službe za zapošljavanje, dolaskom u bilo koju filijalu, gde od savetnika mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i putem medija. Takođe, na oglasnim tablama u svim filijalama NSZ mogu naći sve potrebne informacije.

Zanimanja za kojima postoji potražnja

Zanimanja koja su deficitarna, a za kojima postoji velika potražnja su šivači konfekcije, pomoćni građevinski radnici, zastupnici osiguranja, autoperači-podmazivači, tapetari i pakeri. Suficitarna zanimanja za kojima nema velike potražnje su maturanti gimnazije, diplomirani ekonomisti, medicinske sestre, mesari, prehrambeni tehničari…

KOMENTARIŠI