Nacionalni savet za bezbednost hrane počinje s radom od maja

Nacionalni savet za bezbednost hrane počinje s radom od maja

Nacionalni savet za bezbednost hrane trebalo bi da počne da funkcioniše od maja 2017, a uskoro počinje da radi i Nacionalna referentna laboratorija.

Stručnjaci upozoravaju da je potrebno još mnogo toga da se uradi, jer je Zakon o bezbednosti hrane iz 2009. godine prepun nedostataka, a stroga pravila vremenom su menjana u skladu sa uvoznicima i domaćim proizvođačima kojima je profit važniji u odnosu na kvalitet i bezbednost.

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da uprkos zakonskim obavezama, predviđena stručna tela do sada nisu formirana kako bi sistem bezbednosti hrane bio u potpunosti funkcionalan i zaokružen.

Savet za bezbednost hrane baviće se na nacionalnom nivou procenom rizika i utvrđivanjem standarda bezbednosti hrane u Srbiji. Radna grupa koja treba da treba da formira Savet za bezbednost hrane, osnovana je krajem prošle godine.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Dragoljub Cvetković rekao je da su Savet za bezbednost hrane i Nacionalna referentna laboratorija izuzetno značajni, jer se njima zaokružuje sistem kontrole hrane.

“Ovakav savet već imaju sve zemlje EU i on je neka vrsta vrhovnog autoriteta u ovoj oblasti”, rekao je Cvetković i dodao da bi savet trebalo da predupređuje i upozorava na slučajeve poput povećanog nivoa aflatoksina u mleku pre nekoliko godina.

KOMENTARIŠI