Naglo se trgnete dok tonete u san? Naučnici objašnjavaju zašto…

Naglo se trgnete dok tonete u san? Naučnici objašnjavaju zašto…

Svakome od nas se nekada dogodilo da se naglo trgne dok pada u san. Odmah pomislimo da nešto nije u redu, pa bismo bismo pozvali lekara ili otišli kod njega

Reč je o hipničkom trzaju, nenamernom grčenju mišića dok osoba tone u san. Ta pojava naziv je dobila prema hipnagoškom stanju, odnosno prelaznom razdoblju između budnosti i sna.

Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljnim nadražajima poput zvuka ili svetla. Neki ljudi tvrde da uz trzanje dožive i halucinacije, piše Lajv sajens.

Naučnici veruju da stres, velike količine kofeina, umor i manjak sna mogu povećati učestalost i šanse za hipnički trzaj, ali ta pojava još nije dovoljno istražena.

Drugi tvrde da tome može da doprinese i povećana telesna aktivnost u večernjim satima. Stručnjaci nisu sigurni zašto se tačno javlja taj trzaj, ali postoji nekoliko teorija.

Jedna kaže da je to prirodni telesni prelaz iz budnog stanja u san i da se javlja kad živci zataje tokom tog procesa.

Još jedna popularna ideja temelji se na evolucijskoj teoriji pa kaže da su ti grčevi zapravo drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san.

Na primer, opuštanje označava da primat pada sa stabla pa to uzrokuje brzu reakciju mišića. Ipak, naučnici kažu da je reč o bezopasnoj i uobičajenoj pojavi oko koje se ne treba brinuti.

KOMENTARIŠI