Noć istraživača: U Požarevcu i Kostolcu

Noć istraživača: U Požarevcu i Kostolcu

Požarevljani i njihove komšije iz okolnih opština će 30. septembra moći da se odlično provedu u druženju sa biljnim fiziolozima, lingvistima, arheolozima, neurobiolozima, biohemičarima i saznaju više o migracijama.

Grad čiji se nastanak vezuje za Zmaja Ognjenog Vuka – Vuka Brankovića – je izgrađen na nekadašnjem carskom drumu iz rimskog i srednjevekovnog perioda koji je povezivao sever i jug Balkanskog poluostrva. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom.

Danas Požarevac povezuje delove Srbije autoputem Beograd – Niš i prugom Beograd – Bor – Zaječar. U njegovoj blizini se nalazi Viminacijum, rimski vojni logor i grad nastao u I veku, nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije.

Pošto Požarevac leži na prostoru koji skoro dva milenijuma spaja različite delove Evrope, odlično je mesto da se u njemu na zanimljiv način posvetimo migracijama i putevima.

Kao dopunu migracijama, imaćemo četiri ćoška – Evo, Lokal, Viki i Evro. U okviru Lokalnog ćošeta, posetioci će se družiti sa profesorima i učenicima Požarevačke gimnazije.

Takođe će posetioci imati priliku da se kroz, zabavu i igranje, nadmeću sa ekipom naučnika.

Mladi koji žele da se oprobaju u ulozi naučnika, koji imaju ideju, plan i želju da uđu u pravu laboratoriju, će moći da osmisle i pošalju svoj projekat. Najzanimljiviji projekti će tokom sledeće godine biti realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica uz stručno vođstvo naših iskusnih mentora.

Jedne od tema:

Migracije-Viminacium-Kostolac-Požarevac sa okolinom

Institucija: Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“, Kostolac
Vrsta programa: Lokalni ćošak
Vreme odžavanja: 29.09.2017. 17:00h


Posetite postavku Tehničke škole “Nikola Tesla” iz Kostolca gde ćete biti u prilici da vidite eksponate sa arheoloških lokaliteta koji oslikavaju kulturu, običaje, tradiciju stanovništva u prošlosti.

Moći ćete da vidite i geografske  i istorijske karte koje kroz različita vremenska razdoblja (u prošlosti i sadašnjosti), prikazuju krajeve u okolini Kostolca, prate njihove puteve i raskršća.

Prikazaćemo vam i ključne slike koje svedoče o migracijama naroda na ovim prostorima,  objasnićemo nastanak stanovništva Viminacijuma i migracije u vreme nastanka rudnika Kostolac

Ekstrasolarne planete; Prvo sletanje na kometu

Vrsta programa: Migracije
Vreme odžavanja: 29.09.2017. 17:00h

Otkrijte ekstrasolarne planete i naučite nešto o metodama njihove detekcije. Takođe, postanite deo misije Rozeta, čiji je cilj bio prvo sletanje na kometu Čurjumov-Gerasimenko, pogledajte uživo kako izgleda lender File koji je spušten na kometu.

Migracija i narod

Institucija: OŠ Miloš Savić – Lučica
Vrsta programa: Lokalni ćošak
Vreme odžavanja: 29.08.2017. 17:00h


Putem srpske istorije u toku rata predstavićemo migrаciju i posledice koje je ostavila u našem narodu. Migraciju u savremenom svetu možemo posmatrati i kao problem društva, kao što je na primer migrantska kriza. Međutim, važno je osvrnuti se i na svakodnevni život Srba u periodu Prvog svetskog rata, dok su boravili na ostrvu Krf, i na koji način je taj boravak uticao na razvoj  književnosti, muzike i nauke.

ZanimGljiva nauka

Institucija: Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”
Vrsta programa: Migracije
Vreme odžavanja: 29.09.2017. 17:00h


Čega to ima preko 5 miliona vrsta? Šta je to što nam kvari hleb i pravi pivo? Šta je u antibioticima koje pijemo kad smo prehlađeni? Dođite da sa našim mikolozima zavirite u tajne zanimGljive nauke.

Prebroj me ako smeš

Institucija: XII beogradska gimnazija
Vrsta programa: Migracije
Vreme odžavanja: 29.09.2017. 17:00h


Drugari iz XII beogradske gimnazije bave se jednom vrlo aktuelnom disciplinom spajajući biologiju i programiranje. Pridružite im se u Požarevcu i otkrijte sa njima kako da napravite aplikaciju za mobilni telefon, kako tu aplikaciju primeniti u brojanju mikroorganizama i koji su to patogeni mikrooranizmi koje možemo naći na našim šakama. Zašto je važno rednovno prati ruke?

Dođite da zajedno istražimo, prikažemo i znanje potražimo!

KOMENTARIŠI