Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Gorici Popović

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Gorici Popović

Nagrada „Žanka Stokić“, koju 17. put dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija Novosti i Grad Požarevac, uručena je u nedelju glumici Ateljea 212 Gorici Popović.

Ona je na Velikoj sceni NP, zajedno sa svojim brojnim prijateljima, kolegama i poštovaocima koji su bili u publici proslavila Nagradu „Žanka Stokić“ interpretacijom balade „Moj prijatelj je umro“ Arsena Dedića, monologom iz dela Verice Urošević i autorskim songom iz monodrame „Gospođa Milihbrot“.

„Zahvaljujem se i publici koja me trpi svih ovih godina. Stvarno sam zahvalna i radosna. Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u Velikom Gradištu, gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena“, kazala je Gorica Popović i naglasila da je teško sa najstarije pozorišne scene u Srbiji reći nešto novo u momentu kada emocije čine svoje. O Gorici Popović danas su govorile njene kolege: Svetozar Cvetković, Tamara Dragićević i Jelica Sretenović.

U obrazloženju odluke žirija navodi se da je „Gorica Popović svojim velikim glumačkim darom, kao i velikom posvećenošću pozorištu i filmu u potpunosti zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije glumice prve polovine 20. Žanke Stokić“. Više od pet decenija Gorica Popović se profesionalno bavi glumom i u pozorištu i na filmu. Paralelno sa glumačkom karijerom Gorica Popović se bavi i pevanjem. Bila je član vokalno-instrumentalnog sastava „Suncokret“, a kasnije je nastavila da ovaj svoj dar neguje u različitim projektima.

Nagrada „Žanka Stokić“ dodeljuje se za celokupno glumačko ostvarenje aktivne glumice u punoj stvaralačkoj zrelosti, koje je ostavilo značajan trag u domenu pozorišne, filmske i televizijske umetnosti. Nagrada, ustanovljena 2003. na predlog glumice Mire Stupice.

KOMENTARIŠI