Nakon pet večernjih projekcija sjajnih filmskih ostvarenja, prijavljenih na 10. Festival turističkog i ekološkog filma “Silafest“, žiri je najboljima dodelio 21 nagradu i priznanje, u sedam kategorija, uključujući i gran pri Festivala.

Svetski priznati režiseri, producenti, vlasnici filmskih kuća, distributeri filmova, među kojima i “Oskarom“ nagrađeni umetnici i poznata imena poput Pegah Ghaemi, Renate i Andreasa Mešuh, Džona Dridonksa, Terensa Kliforda-Amosa, oskarovca Zbignjeva Žmudskog, Kolina i Sare Artur, ocenjivali su ove godine kvalitet domaćih i stranih dela ekološkog i turističkog filma.

Projekcije su počele filmom “What to do in Veliko Gradiste“, reditelja Džulijana Mekdonela iz Londona, posvećenom Festivalu koji je programom stao rame uz rame sa festivalima porodice CIFT-e koji se tokom godine održavaju u Njujorku, Beču, Nici, Kanu, Dubaiju i drugim gradovima.

Od 72 prikazanih ostvarenja, najvrednijim su dodeljene nagrade Beli bagrem, Plavi Dunav, Srebrni i Zlatni Pinkum, Srebrni i Zlatni talas u više kategorija, gran pri festivala kao i posebna priznanja žirija.

Gran pri za film “Once Hamoun“, koji je režirao Mohammad Ehsani iz Irana, dobitniku je uručio predsednik opštine i predsednik Umetničkog saveta “Silafesta“, Dragan Milić, zahvališi ovom prilikom svim učesnicima i posetiocima kao i organizatoru festivala uz napomenu da “Silafest“ treba da traje i da će ga opština i ubuduće podržavati. On je poručio da su turizam i ekologija jedna celina i da su neodvojivi: “Jako je i važno šta mi činimo za svoju sredini za planetu zemlju jer nam se to vrća, moramo da budemo jako oprezni, a mi u Velikom Gradištu činimo mnogo, i da nam to bude stalna vodilja i pouka ovog festivala.“.

Završne večeri Festivala čulo se i da je neophodna veća pomoć i podrška srpskom filmu koji je veoma malo zastupljen što je potvrdio i producent Festivala, Boško Savković.

Zahvalnost na dugogogišnjem angažovanju na Festivalu izrazila je i predstavnica Turističke organizacije Srbije, Ljiljana Čerović, koja svoj doprinos daje od samog početka ovog festivala posvećenog turizmu i ekologiji.

Projekcije su održavane u gradskom parku na obali Dunava, na Srebrnom jezeru i po prvi put u karavan-saraju Ramske tvrđave, a ovogodišnji festival prenosio se preko live streaminga u nekoliko zemalja pa su ga uživo pratili i građani Rešice u Rumuniji kao i posetioci na Srebrnom jezeru.

Festival su podržali Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Visoka turistička škola, Turistička organizcija Srbije i mnogi drugi.

KOMENTARIŠI