Sinoć je, u Centru za kulturu Požarevac, počeo prvi Viminacium Fest – Mitovi stari i novi. Da podsetimo, zbog loših vremenskih uslova, ovaj festival se održava u Centru za kulturu Požarevac.

Gradonačelnik Grada Požarevca g. Bane Spasović je, prigodnim govorom, označio početak festivala:

“Pored značajnog istorijskog nasleđa koji krasi ovaj prostor, želimo da pokažemo da smo i u aktuelnom trenutku posvećeni očuvanju i promovisanju univerzalnih civilizacijskih vrednosti. Tu u ovom slučaju mislim na kulturu, a siguran sam da će u godinama pred nama, Viminacijum fest, postati pravi biser pozorišnih svečanosti ovog dela Evrope.
Biće ovaj naš festival, pored pozorišnog, siguran sam, i festival prijateljstva i međusobnog poštovanja. Dokaz za to je i činjenica da jezici kojim govorimo, iako različitog imena, nam ipak donose lepotu razumevanja a to je vrednost kojoj se trebamo radovati.

Foto: CZK

Vremenske prilike nam nisu bile naklonjene da se ova predstava održi u Viminacijumu, ali to svakako neće umanjiti doživljaj koji nas večeras očekuje od strane pozorišta Gavella i njihove postavke vanvremenskog Viljema Šekspira.

Zahvaljujem se svim vizionarima koji su festival Viminacijum fest osmislili, organizovali i time učinili veliko zadovoljstvo ljubitenjima dramske umetnosti u našem gradu.“

Foto: CZK

Prve festivalske večeri pred požarevačkom publikom predstavilo se Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba sa predstavom “Kralj Rikard III”, u režiji Aleksandra Popovskog. Po oceni žirija publike, koji radi u sastavu Vera Zarić-Mitrović, dir. Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović”, Valentino Oljaca, prof. engleskog jezika i glumac amater i Dragan Radovanović, član Gradskog veća Grada Požarevca, najbolji glumac večeri je Ozren Grabarić koji je tumačio lik Rikarda III.

Žiri publike na kraju svake festivalske večeri proglašava glumca večeri dok stručni žiri, na kraju festivala proglašava najboljeg glumca i najbolju predstavu festivala. Stručni žiri čine: Dejan Mijač, reditelj, Miroslav Tabački, prof. FDU i Saša Torlaković, dramski umetnik.

KOMENTARIŠI