Na konferenciji za medije koja je održana u ergeli Ljubičevo najavljen je program za 55. Ljubičevske konjičke igre.

Na konferenciji za medije su govorili gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, predstavnici sponzora igara Apatinske pivare i kompanije Bambi.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović se ovom prilikom zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji je pokrovitelj igara i predsednik OO, što je svojim zalaganjem doprineo realizaciji investicija u ergeli Ljubičevo kao i izdizanju igara na nacionalni nivo.

Foto: Grad Požarevac

Kako je istakao Bane Spasović gradonačelnik Požarevca posle 25 godina LjKI su se vratile u međunarodni sportski kalendar i nema više poklapanja sa sportskim događajima u Evropi. Ove godine se očekuje dolazak više od deset inostranih predstavnika.

“Nagradni fond za višeboj iznosi više od dva miliona dinara, od čega pobedniku ide 625 hiljada dinara. Samom nagradom, definisali smo šta je kruna ove manifestacije. Fond nagrada za galopsku trku „Ljubičevo“ iznosi dva miliona dinara, milion ide pobedniku a za kasačku trku „Knez Mihailo“ opredeljeno je osamsto hiljada, četristo hiljada je za pobednika”, naglasio je Spasović.

Defile će i ove godine biti jedinstven, te će i ovaj put biti određena jedna istorijska ličnost koja će biti domaćin. Ovogodišnji domaćin igara biće general Ilija Gojković, požarevački pomorski general, koji je jedno vreme bio na čelu KD „Knez Mihailo“, a samo društvo je jedan period nosilo i njegovo ime.

Foto: Grad Požarevac

Kako je Spasović rekao, ove godine za vreme LjKI Požarevac će ugostiti i decu sa Kosova i Metohije iz Velike Hoče, što će biti praksa i za ubuduće.

Kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu u toku je realizacija investicije vredne više od 70 miliona dinara. Sredstva je delom, oko 40 miliona, obezbedila Vlada Republike Srbije, ostatak se finasira iz gradskog budžeta.

Trenutno se izvode građevinski radovi u dve velike sportske štale i manježu.

Foto: Grad Požarevac

„Želimo da konjički sport u Požarevcu živi 365 dana. Ima dosta ljubitelja ovog sporta i ovih plemenitih životinja. Pored popločavanja uradiće se i LED rasveta i kandelabri. Grad Požarevac u septembru počinje izgradnju najvećeg samoodrživog lavirinta na balkanu, a možda i šire. Rebalansom budžeta predvidećemo sredstva za sređivanje ne samo ergele „Ljubičevo“, nego i naselja Ljubičevo sa prirodnim lepotama koje okružuju ergelu, kao i Ljubičin konak. Imamo nameru da novim projektom, za koji ćemo konkurs raspisati ove godine, uredimo ceo ovaj kraj. Ovo je jedno od najlepših mesta u gradu, oaza zelenila“, naglasio je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Pored ergele radiće se i na Hipodromu. Tokom ove godine predviđeni su radovi vrednosti od 10 do 12 miliona dinara.

Grad Požarevac završava projekat adaptacije postojećeg i izgradnje novog dela Hipodroma na sadašnjoj lokaciji. Vrednost investicije biće više miliona evra. Radovi bi mogli da krenu i naredne godine.

„Požarevac će postati centar konjičkog sporta ne samo u Srbiji, već mnogo šire“, zaključio je Spasović.

Foto: Grad Požarevac

Na konferenciji za medije govorio je i Nikola Šućur, marketing menadžer za domaće brendove Apatinske pivare, koji je istakao da je ova kompanija prošle godine došla u Požarevac sa namerom da tu i ostane. Jelen pivo je ove godine poklonilo opet koncerte Požarevcu a to su nastupi Atomskog skloništa i Vlatka Stefanovskog. Od marketing aktivnosti uključene su mnogobrojne promocije igara i nagradne igre kao i jedinstveno brendiranje piva sa nazivom Požarevac.

Vukašin Petković predstavnik kompanije Bambi, je izrazio zadovoljstvo zato što se ova kompanija priključila kao sponzor LjKI-a. On je rekao daje Bambi mlađa sestra igara pošto oni postoje 51 godinu a igre 55. Petković dodaje da očekuje da će se saradnja nastaviti ubuduće na zadovoljstvo obe strane grada i kompanije Bambi.

Prateći program 55. Ljubičevskih konjičkih igara otvoriće bend Atomsko sklonište koncertom u subotu 25. avgusta od 23 h. Ovaj rok spektakl svakako će imati i svoje predgrupe. Pre 23 sata, kada će nastupiti Atomsko sklonište, pred publikom će svirati još dva benda. Najpre, od 21 sat na trgu predstaviće se „Divert“, grupa sastavljena od muzičara iz Požarevca i okoline, a nakon njih a pre „Atomaca“ sviraće „Ritam sex i ja“, poznatiji kao „tribute band“, odnosno bend koji izvodi pesme Red Hot Chili Peppers-a.

Program na Trgu oslobođenja počinje 29. avgusta, koncertom Željka Vasića, dok je naredne večeri na trgu Vlatko Stefanovski. U petak 31. avgusta, posle defilea na programu je koncert Željka Joksimovića dok je subota rezervisana za Biljanu Krstić i „Bistrik“.

KOMENTARIŠI