Foto: Pixabay // ilustracija

U predstojećem, prazničnom periodu, policija će pojačano kontrolisati saobraćaj.

U proteklih nedelju dana u 30 evropskih zemalja članica organizacije Roadpol (mreža saobraćajnih policija Evrope), u Republici Srbiji kontrolisano je više od 80.000 vozača.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 1.850 vozača, od kojih je 325 zadržano u službenim prostorijama jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Iz saobraćaja je isključeno i u službenim prostorijama zadržano i 80 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Odgovor policije na vajber grupe upozorenja

Odgovarajući na pitanje o tome kakav je odgovor policije na vajber grupe u kojima se vozači međusobno obaveštavaju o policijskim patrolama. Lakićević ukazuje da su u MUP-u svesni da postoje te grupe i da zato svakih dva-tri sata patrole menjaju mesto.

“Nažalost, moram da kažem da je to jedna masovna pojava koja utiče na efikasnost naše kontrole i nadamo se da ćemo u budućnosti prevazići taj problem. Nekada to može da deluje preventivno ali često ne deluje jer nakon toga vozači odmah grubo krše propise i nastave sa vožnjom kojom su do tada kršili propise”, ukazuje načelnik Uprave saobraćajne policije.

KOMENTARIŠI